Pregled bibliografske jedinice broj: 540267
UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVEĆANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA
UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVEĆANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb
CROSBI ID: 540267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVEĆANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA
(THE EFFECT OF WORT FERMENTATION CONDITIONS ON THE CONDUCTION OF FERMENTATION AND MACERATION WITH AN INCREASED CONCENTRATION OF EXTRACTS)
Autori
Monika Mihoci
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki faktultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2010
Stranica
51
Mentor
Božidar Šantek
Neposredni voditelj
Dijana Jurjević, Tatjana Ivančić
Ključne riječi
pivo; glavno i naknadno vrenje; cilindrično konusni fermentor; kvasac; vicinalni diketoni; ugljični dioksid
(beer; fermentation and maceration; cylindro – conical fermenters; yeast; vicinal diketones; carbon dioxide)
Sažetak
U ovom istraživanju proučavan je utjecaj promjena parametara okoline na proces glavnog i naknadnog vrenja piva u industrijskim cilindrično konusnim fermentorima (3600 hL). Tijekom glavnog i naknadnog vrenja piva osim glavnih proizvoda vrenja (etanol i CO2) nastaju i drugi nusproizvodi vrenja koji imaju značajan utjecaj na aromu i okus piva. Tlak i temperatura u CKF – u te koncentracija i aktivnost stanica kvasca su najznačajniji parametri koji određuju brzinu glavnog i naknadnog vrenja [npr. sinteza i razgradnja vicinalnih diketona (VDK)]. Rezultati ovih istraživanja pokazuju da promjene tlaka u rasponu od 0, 5 bara kao i promjene brojčane koncentracije stanica kvasca u rasponu do 15 x 106 stanica mL-1 nemaju značajniji utjecaj na okus i aromu gotovog piva. Na osnovi rezultata ovog istraživanja formirana je ovisnost između promjene pH vrijednosti i koncentracije VDK koja se može koristiti za procjenu koncentracije VDK tijekom glavnog i naknadnog vrenja piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Šantek
(mentor)