Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 540267

UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVEĆANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA


Monika Mihoci
UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVEĆANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb


CROSBI ID: 540267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVEĆANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA
(THE EFFECT OF WORT FERMENTATION CONDITIONS ON THE CONDUCTION OF FERMENTATION AND MACERATION WITH AN INCREASED CONCENTRATION OF EXTRACTS)

Autori
Monika Mihoci

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki faktultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2010

Stranica
51

Mentor
Božidar Šantek

Neposredni voditelj
Dijana Jurjević, Tatjana Ivančić

Ključne riječi
pivo; glavno i naknadno vrenje; cilindrično konusni fermentor; kvasac; vicinalni diketoni; ugljični dioksid
(beer; fermentation and maceration; cylindro – conical fermenters; yeast; vicinal diketones; carbon dioxide)

Sažetak
U ovom istraživanju proučavan je utjecaj promjena parametara okoline na proces glavnog i naknadnog vrenja piva u industrijskim cilindrično konusnim fermentorima (3600 hL). Tijekom glavnog i naknadnog vrenja piva osim glavnih proizvoda vrenja (etanol i CO2) nastaju i drugi nusproizvodi vrenja koji imaju značajan utjecaj na aromu i okus piva. Tlak i temperatura u CKF – u te koncentracija i aktivnost stanica kvasca su najznačajniji parametri koji određuju brzinu glavnog i naknadnog vrenja [npr. sinteza i razgradnja vicinalnih diketona (VDK)]. Rezultati ovih istraživanja pokazuju da promjene tlaka u rasponu od 0, 5 bara kao i promjene brojčane koncentracije stanica kvasca u rasponu do 15 x 106 stanica mL-1 nemaju značajniji utjecaj na okus i aromu gotovog piva. Na osnovi rezultata ovog istraživanja formirana je ovisnost između promjene pH vrijednosti i koncentracije VDK koja se može koristiti za procjenu koncentracije VDK tijekom glavnog i naknadnog vrenja piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Monika Mihoci
UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVEĆANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb
Monika Mihoci (2010) 'UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVEĆANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {pivo, glavno i naknadno vrenje, cilindri\v{c}no konusni fermentor, kvasac, vicinalni diketoni, uglji\v{c}ni dioksid}, title = {UTJECAJ PARAMETARA OKOLINE NA PROCES GLAVNOG I NAKNADNOG VRENJA SLADOVINE S POVE\'{C}ANOM KONCENTRACIJOM EKSTRAKTA}, keyword = {pivo, glavno i naknadno vrenje, cilindri\v{c}no konusni fermentor, kvasac, vicinalni diketoni, uglji\v{c}ni dioksid}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {beer, fermentation and maceration, cylindro – conical fermenters, yeast, vicinal diketones, carbon dioxide}, title = {THE EFFECT OF WORT FERMENTATION CONDITIONS ON THE CONDUCTION OF FERMENTATION AND MACERATION WITH AN INCREASED CONCENTRATION OF EXTRACTS}, keyword = {beer, fermentation and maceration, cylindro – conical fermenters, yeast, vicinal diketones, carbon dioxide}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font