Pregled bibliografske jedinice broj: 539886
Usporedba procesa proizvodnje jakih alkoholnih pića podrijetlom iz Hrvatske
Usporedba procesa proizvodnje jakih alkoholnih pića podrijetlom iz Hrvatske, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 539886 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba procesa proizvodnje jakih alkoholnih pića podrijetlom iz Hrvatske
(Strong alcoholic drinks from Croatia manifacturing)
Autori
Laštro, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
20.09
Godina
2011
Stranica
52
Mentor
Katalinić, Višnja
Ključne riječi
jaka alkoholna pića; etilni alkohol; destilacija
(strong alcoholic drinks; ethanol; destilation)
Sažetak
U prvom dijelu ovog završnog rada dan je pregled najvažnijih propisa u području proizvodnje jakih alkoholnih pića, opisane su osnovne karakteristike nekih kategorija proizvoda i navedeni su najvažniji koraci u procesu proizvodnje. opisane u glavne karakteristike alkoholne fermentacije te procesa proizvodnje destilata. U drugom dijelu završnog rada navedene su osnovne karakteristike jakih alkoholnih pića hrvatskog podrijetla. Ova kategorija proizvoda obuhvaća sljedeća jaka alkoholna pića: 1. Loza, 2. Stara šljivovica, 3. Slavonska šljivovica, 4. Travarica, 5. Pelinkovac i 6. Zadarski maraschino. Grafički su prikazan i uspoređene tehnološke sheme procesa proizvodnje tih pića, minimalni uvjeti koje moraju ispunjavati sirovine u procesu proizvodnje i gotovi proizvodi te način deklariranja gotovih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Višnja Katalinić
(mentor)