Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 539260

Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština


Birin, Nikola
Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 539260 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština
(Influence of harvest time on polyphenol concentrations in Maraština wine)

Autori
Birin, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2010

Stranica
29

Mentor
Jeromel, Ana

Ključne riječi
Maraština; rok berbe; polifenoli; indol-3-octena kiselina
(Maraština; harvest time; polyphenols; indole-3-acetic acid)

Sažetak
Polifenolni sastav grožđa i vina predmet su brojnih istraživanja zahvaljujući njihovom utjecaju na organoleptična svojsva vina ali i pozitivnom učinku kojeg imaju na ljudsko zdravlje. U grožđu i vinu dijele se na neflavonoide (hidroksibenzojeve kiseline, hidroksicimetne kiseline i stilbeni) i flavonoide (flavonoli, flavan-3-oli, antocijanini i njihovi polimeri). Zavisno od pojedinačnih koncentracija te međusobnog odnosa utječu na boju, gorčinu, trpkoću i potencijal starenja vina. Dozrijevanje grožđa podrazumijeva široku paletu fizioloških i biokemijskih procesa koji se intenziviraju od trenutka šare grožđa, a završavaju sa punom zrelosti bobice, te su u konačnici i odgovorni za postignutu kakvoću grožđa. Promjene koje nastupaju tijekom perioda dozrijevanja ne odvijaju se istovremeno, niti jednakim intenzitetom. Svaki kemijski spoj pa tako i indol-3-octena kiselina te polifenoli ima vlastitu „krivulju dozrijevanja“ na koju dodatno mogu utjecati različiti čimbenici kao što su genetske karakteristike kultivara, klimatske prilike, te agrotehnički i ampelotehnički zahvati koji se provode u vinogradu, enološki postupci tijekom vinifikacije i starenja vina, te rok berbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Jeromel, Ana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Jeromel (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Birin, Nikola
Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Birin, N. (2010) 'Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Birin, Nikola}, year = {2010}, pages = {29}, keywords = {Mara\v{s}tina, rok berbe, polifenoli, indol-3-octena kiselina}, title = {Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Mara\v{s}tina}, keyword = {Mara\v{s}tina, rok berbe, polifenoli, indol-3-octena kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Birin, Nikola}, year = {2010}, pages = {29}, keywords = {Mara\v{s}tina, harvest time, polyphenols, indole-3-acetic acid}, title = {Influence of harvest time on polyphenol concentrations in Mara\v{s}tina wine}, keyword = {Mara\v{s}tina, harvest time, polyphenols, indole-3-acetic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font