Pregled bibliografske jedinice broj: 539260
Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština
Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 539260 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština
(Influence of harvest time on polyphenol concentrations in Maraština wine)
Autori
Birin, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2010
Stranica
29
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
Maraština; rok berbe; polifenoli; indol-3-octena kiselina
(Maraština; harvest time; polyphenols; indole-3-acetic acid)
Sažetak
Polifenolni sastav grožđa i vina predmet su brojnih istraživanja zahvaljujući njihovom utjecaju na organoleptična svojsva vina ali i pozitivnom učinku kojeg imaju na ljudsko zdravlje. U grožđu i vinu dijele se na neflavonoide (hidroksibenzojeve kiseline, hidroksicimetne kiseline i stilbeni) i flavonoide (flavonoli, flavan-3-oli, antocijanini i njihovi polimeri). Zavisno od pojedinačnih koncentracija te međusobnog odnosa utječu na boju, gorčinu, trpkoću i potencijal starenja vina. Dozrijevanje grožđa podrazumijeva široku paletu fizioloških i biokemijskih procesa koji se intenziviraju od trenutka šare grožđa, a završavaju sa punom zrelosti bobice, te su u konačnici i odgovorni za postignutu kakvoću grožđa. Promjene koje nastupaju tijekom perioda dozrijevanja ne odvijaju se istovremeno, niti jednakim intenzitetom. Svaki kemijski spoj pa tako i indol-3-octena kiselina te polifenoli ima vlastitu „krivulju dozrijevanja“ na koju dodatno mogu utjecati različiti čimbenici kao što su genetske karakteristike kultivara, klimatske prilike, te agrotehnički i ampelotehnički zahvati koji se provode u vinogradu, enološki postupci tijekom vinifikacije i starenja vina, te rok berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Jeromel, Ana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Jeromel
(mentor)