Pregled bibliografske jedinice broj: 538719
Utjecaj hranidbe na klaonička svojsva hibridnih svinja
Utjecaj hranidbe na klaonička svojsva hibridnih svinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 45 (2011), 5; 247-252 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 538719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na klaonička svojsva hibridnih
svinja
(Influence of feeding regime on slaughter traits of
hybrid pigs)
Autori
Kušec, Goran ; Baulain, Ulrich ; Đurkin, Ivona ; Lukić, Boris ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 45
(2011), 5;
247-252
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; hranidbeni režim ; svojstva trupa ; svojstva kvalitete mesa
(pigs ; feeding regime ; carcass traits ; meat quality traits)
Sažetak
U ovom istraživanju obuhvaćeno je 68 četverolinijskih križanaca (Pietren x Hempšir s očeve te Veliki jorkšir x Njemački landras s majčinske strane). Svinje su raspoređene u dvije skupine s obzirom na režim hranidbe: „ad libitum“ i „restriktivnu“. „Ad libitum“ skupina hranjena je smjesom s energetskim sastavom od 13, 8 MJ ME/kg i 17, 5 % sirovih proteina u početnoj fazi tova te 13, 8 MJ ME/ kg i 15% sirovih proteina u završnoj fazi tova. Tovljenici restriktivne skupine hranjeni su u skladu s njemačkim hranidbenim preporukama za tovljenike. Unos energije smanjen je na 34, 0 MJ ME dnevno. Rezultati pokazuju kako razina hranidbe značajno utječe na sva istraživana klaonička svojstva, dok je po pitanju svojstava kvalitete mesa taj učinak slabije izražen. Statistički značajne razlike utvrđene su jedino u električnoj provodljivosti izmjerenoj u m.longissimus dorsi i butu 24 sata post mortem (EC24), stupnju crvene i žute boje (CIE - a* ; CIE - b*) te sadržaju intramuskularne masti (IMF).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Antun Petričević
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Boris Lukić
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts