Pregled bibliografske jedinice broj: 537996
Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka
Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 537996 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka
(Maternal dietary intake and breast milk fatty acids composition)
Autori
Dujmović, Mihela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.07
Godina
2011
Stranica
144
Mentor
Krešić, Greta
Ključne riječi
prehrambeni unos; dojilje; majčino mlijeko; masne kiseline
(dietary intake; lactating women; breast milk; fatty acids)
Sažetak
Prehrana tijekom razdoblja laktacije osim što treba zadovoljiti energetske i prehrambene potrebe dojilje, utječe i na sastav majčinog mlijeka. U istraživanje je uključeno 83 dojilja i 76 nedojilja s područja Primorsko-goranske županije, koje su praćene 3 puta (nakon 1, 3 i 6 mjeseci poslijeporođajnog razdoblja). Prilikom svakog posjeta određivane su: antropometrijske značajke (tjelesna masa, udio mišićnog i masnog tkiva, razina visceralne masti i indeks tjelesne mase), prehrambeni unos (metodom 24-satnog prisjećanja) te je prikupljen uzorak majčinog mlijeka. Analiza sastava masnih kiselina u uzorcima majčinog mlijeka provedena je plinskom kromatografijom. Rezultati istraživanja prehrambenog unosa obje skupine pokazuju kontinuirano smanjenje unosa energije i svih makronutrijenata tijekom poslijeporođajnog razdoblja. Prehrambeni unos svih ispitanica je manji od preporuka. Dojilje značajno smanjuju tjelesnu masu (p=0, 004) i udio tjelesne masti (p=0, 034) u razdoblju 3 do 6 mjeseci poslije poroda, a nedojilje u razdoblju 1 do 3 mjeseca poslije poroda (p<0, 001). Udio mišićne mase je nepromijenjen kod obje skupine. U majčinom mlijeku prosječan udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina iznosio je 42, 26%, trans masnih kiselina 2, 46%, zasićenih 34, 95% i višestruko nezasićenih masnih kiselina 20, 01%. Statistički značajna korelacija dokazana je između prosječnog sadržaja dokozaheksaenske kiseline u mlijeku i unosa putem hrane (r=0, 52 ; p<0, 006).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek