Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 537996

Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka


Dujmović, Mihela
Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 537996 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka
(Maternal dietary intake and breast milk fatty acids composition)

Autori
Dujmović, Mihela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.07

Godina
2011

Stranica
144

Mentor
Krešić, Greta

Ključne riječi
prehrambeni unos; dojilje; majčino mlijeko; masne kiseline
(dietary intake; lactating women; breast milk; fatty acids)

Sažetak
Prehrana tijekom razdoblja laktacije osim što treba zadovoljiti energetske i prehrambene potrebe dojilje, utječe i na sastav majčinog mlijeka. U istraživanje je uključeno 83 dojilja i 76 nedojilja s područja Primorsko-goranske županije, koje su praćene 3 puta (nakon 1, 3 i 6 mjeseci poslijeporođajnog razdoblja). Prilikom svakog posjeta određivane su: antropometrijske značajke (tjelesna masa, udio mišićnog i masnog tkiva, razina visceralne masti i indeks tjelesne mase), prehrambeni unos (metodom 24-satnog prisjećanja) te je prikupljen uzorak majčinog mlijeka. Analiza sastava masnih kiselina u uzorcima majčinog mlijeka provedena je plinskom kromatografijom. Rezultati istraživanja prehrambenog unosa obje skupine pokazuju kontinuirano smanjenje unosa energije i svih makronutrijenata tijekom poslijeporođajnog razdoblja. Prehrambeni unos svih ispitanica je manji od preporuka. Dojilje značajno smanjuju tjelesnu masu (p=0, 004) i udio tjelesne masti (p=0, 034) u razdoblju 3 do 6 mjeseci poslije poroda, a nedojilje u razdoblju 1 do 3 mjeseca poslije poroda (p<0, 001). Udio mišićne mase je nepromijenjen kod obje skupine. U majčinom mlijeku prosječan udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina iznosio je 42, 26%, trans masnih kiselina 2, 46%, zasićenih 34, 95% i višestruko nezasićenih masnih kiselina 20, 01%. Statistički značajna korelacija dokazana je između prosječnog sadržaja dokozaheksaenske kiseline u mlijeku i unosa putem hrane (r=0, 52 ; p<0, 006).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Greta Krešić (mentor)

Avatar Url Mihela Dujmović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dujmović, Mihela
Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dujmović, M. (2011) 'Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka', doktorska disertacija, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujmovi\'{c}, Mihela}, year = {2011}, pages = {144}, keywords = {prehrambeni unos, dojilje, maj\v{c}ino mlijeko, masne kiseline}, title = {Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina maj\v{c}inog mlijeka}, keyword = {prehrambeni unos, dojilje, maj\v{c}ino mlijeko, masne kiseline}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujmovi\'{c}, Mihela}, year = {2011}, pages = {144}, keywords = {dietary intake, lactating women, breast milk, fatty acids}, title = {Maternal dietary intake and breast milk fatty acids composition}, keyword = {dietary intake, lactating women, breast milk, fatty acids}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font