Pregled bibliografske jedinice broj: 537376
SVJEŽI SOK ŠEĆERNE REPE – VRIJEDNA SIROVINA ZA PROIZVODNJU BIOETANOLA
SVJEŽI SOK ŠEĆERNE REPE – VRIJEDNA SIROVINA ZA PROIZVODNJU BIOETANOLA, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb
CROSBI ID: 537376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SVJEŽI SOK ŠEĆERNE REPE – VRIJEDNA SIROVINA ZA PROIZVODNJU BIOETANOLA
(RAW SUGAR BEET JUICE AS A VALUABLE SOURCE FOR BIOETHANOL PRODUCTION)
Autori
Dijana Crnić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki faktultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.07
Godina
2011
Stranica
30
Mentor
Božidar Šantek
Neposredni voditelj
Mladen Pavlečić
Ključne riječi
svježi sok šećerne repe; etanol; Saccharomyces cerevisiae; različite tehnike proizvodnje
(raw sugar beet juice; ethanol; Saccharomyces cerevisiae; different cultivation tehnique)
Sažetak
: U ovom istraživanju proučavan je proces proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe u bioreaktoru s mješalom. Šaržni i polukontinuirani proces proizvodnje etanola provedeni su s kvascem Saccharomyces cerevisiae. Tijekom proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe šaržnim postupkom dobiveni su ovi pokazatelji uspješnosti proizvodnje etanola: YP = 67, 89 g/L, YP/S = 0, 40 g/g, E = 78, 35%, Pr = 0, 56 g/Lh, a tijekom polukontinuiranog postupka: YP = 30, 12 g/L, YP/S = 0, 48 g/g, E = 80, 13%, Pr = 0, 72 g/Lh. Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da je polukontinuirani proces proizvodnje etanola bio uspješniji u odnosu na šaržni proces proizvodnje etanola. Na osnovi rezultata istraživanja može se zaključiti da je svježi sok šećerne repe pogodan supstrat za proizvodnju etanola
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb