Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 537269

Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela


Slavica Gašpari
Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb


CROSBI ID: 537269 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela
(Different cultivation techniques for ethanol production from raw sugar beet juice and development of their mathematical model)

Autori
Slavica Gašpari

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki faktultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.10

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Božidar Šantek

Neposredni voditelj
Mladen Pavlečić

Ključne riječi
etanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; kinetički modeli; različite tehnike voñenja bioprocesa
(ethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; kinetic models; different cultivation techniques)

Sažetak
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na svježem soku šećerne repe. Za voñenje procesa proizvodnje etanola primijenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Proces proizvodnje etanola opisan je formalno kinetičkim modelima, a za izradu modela korišten je program Berkeley Madonna. Meñusobna usporedba različitih tehnika proizvodnje etanola na osnovi pokazatelja uspješnosti bioprocesa pokazala je da šaržni proces s pritokom supstrata ima najveću učinkovitost uz najveći stupanj konverzije supstrata u produkt, a polukontinuirani najveću produktivnost bioprocesa. Nadalje, meñusobna usporedba različitih kinetičkih modela pokazuje da Aiba model najbolje opisuje šaržni proces proizvodnje etanola, Monod model šaržni proces s pritokom supstrata te Levenspiel model polukontinuirani proces proizvodnje etanola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Pavlečić (mentor)

Avatar Url Božidar Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Slavica Gašpari
Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb
Slavica Gašpari (2010) 'Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {etanol, Saccharomyces cerevisiae, svje\v{z}i sok \v{s}e\'{c}erne repe, kineti\v{c}ki modeli, razli\v{c}ite tehnike vo\~{n}enja bioprocesa}, title = {Razli\v{c}ite tehnike proizvodnje etanola na svje\v{z}em soku \v{s}e\'{c}erne repe i razvoj njihovih matemati\v{c}kih modela}, keyword = {etanol, Saccharomyces cerevisiae, svje\v{z}i sok \v{s}e\'{c}erne repe, kineti\v{c}ki modeli, razli\v{c}ite tehnike vo\~{n}enja bioprocesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {ethanol, Saccharomyces cerevisiae, raw sugar beet juice, kinetic models, different cultivation techniques}, title = {Different cultivation techniques for ethanol production from raw sugar beet juice and development of their mathematical model}, keyword = {ethanol, Saccharomyces cerevisiae, raw sugar beet juice, kinetic models, different cultivation techniques}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font