Pregled bibliografske jedinice broj: 537269
Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela
Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki faktultet, Zagreb
CROSBI ID: 537269 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela
(Different cultivation techniques for ethanol production from raw sugar beet juice and development of their mathematical model)
Autori
Slavica Gašpari
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki faktultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.10
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Božidar Šantek
Neposredni voditelj
Mladen Pavlečić
Ključne riječi
etanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; kinetički modeli; različite tehnike voñenja bioprocesa
(ethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; kinetic models; different cultivation techniques)
Sažetak
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na svježem soku šećerne repe. Za voñenje procesa proizvodnje etanola primijenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Proces proizvodnje etanola opisan je formalno kinetičkim modelima, a za izradu modela korišten je program Berkeley Madonna. Meñusobna usporedba različitih tehnika proizvodnje etanola na osnovi pokazatelja uspješnosti bioprocesa pokazala je da šaržni proces s pritokom supstrata ima najveću učinkovitost uz najveći stupanj konverzije supstrata u produkt, a polukontinuirani najveću produktivnost bioprocesa. Nadalje, meñusobna usporedba različitih kinetičkih modela pokazuje da Aiba model najbolje opisuje šaržni proces proizvodnje etanola, Monod model šaržni proces s pritokom supstrata te Levenspiel model polukontinuirani proces proizvodnje etanola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb