Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 537013

Mehanizam djelovanja, biosinteza i identifikacija beta-laktamskih antibiotika


Solomun Kolanović, Božica; Bilandžić, Nina; Đokić, Maja; Varenina, Ivana; Sedak, Marija
Mehanizam djelovanja, biosinteza i identifikacija beta-laktamskih antibiotika // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 3 (2011), 2; 65-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 537013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mehanizam djelovanja, biosinteza i identifikacija beta-laktamskih antibiotika
(Mechanism of activity, biosynthesis and identification of beta-lactam antibiotics)

Autori
Solomun Kolanović, Božica ; Bilandžić, Nina ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 3 (2011), 2; 65-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
beta-laktami; kemoterapeutici; sinteza; hrana životinjskog podrijetla
(beta-lactames; chemotherapeutics; sinthesys; food of animal origin)

Sažetak
Antibiotici su kemoterapeutici koji imaju široku primjenu u humanoj, veterinarskoj i stočarskoj praksi. Beta-laktamski antibiotici su najraširenija skupina antibiotika koji se zbog vrlo snažnog antimikrobnog djelovanja i vrlo niske toksičnosti najčešće koriste u humanoj i veterinarskoj medicini u liječenju bakterijskih infekcija. Dijele se u skupine penicilina, cefalosporina i monobaktama. Penicilini se dobivaju iz filtrata kulture plijesni Penicillium notatum i Penicillium chrysogenum, a cefalosporini iz filtrata kulture aktinomiceta (Cephalosporium acremonium). Istraživanja su omogućila otkrića aktivne skupine, 6-amino-penicilanske kiseline čijim je izdvajanjem omogućena proizvodnja polusintetskih penicilina koji su nadišli ograničenja prirodnog penicilina G. Fizikalno- kemijska svojstva beta-laktamskih antibiotika mogu se mijenjati supstitucijom vodika u karboksilnoj skupini penicilina, odnosno modifikacijom bočnog lanca cefalosporina. Time se povećala otpornost na djelovanje β-laktamaza i proširen spektar djelovanja. Beta-laktamski antibiotici u terapijskim koncentracijama djeluju baktericidno inhibirajući sintezu stanične stijenke bakterija. Penicilini su važni za antibakterijsku kemoterapiju, često u kombinaciji s drugim antibioticima. Cefalosporini se primjenjuju kao zamjena za peniciline u liječenju infekcija uzrokovanih gram-negativnim bakterijama te u profilaksi pri kirurškim zahvatima. Primjena beta- laktama u životinja koje se koriste kao hrana može dovesti do ostataka tih lijekova u mesu i mesnim prerađevinama, te mlijeku i jajima. Unošenje antibiotika u ljudski organizam hranom, osobito je opasno zbog njihove direktne toksičnosti odnosno kancerogenosti, utjecaja na sastav crijevne mikroflore, mogućih alergijskih reakcija, te pojave otpornosti pojedinih patogenih mikroorganizama, te je njihovo određivanje nužno. Obzirom da se puno koriste u tretmanu mastitisa najčešće su utvrđeni antibiotici u mlijeku. U svrhu određivanja ostataka beta-laktama u hrani životinjskog podrijetla primijenjuju se screening mikrobiološke metode, a identifikacija i kvanifikacija danas se provodi najčešće tekućinskom kromatografijiom tandemskom spektrometrijom masa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Maja Đokić (autor)

Avatar Url Božica Solomun (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Solomun Kolanović, Božica; Bilandžić, Nina; Đokić, Maja; Varenina, Ivana; Sedak, Marija
Mehanizam djelovanja, biosinteza i identifikacija beta-laktamskih antibiotika // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 3 (2011), 2; 65-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Solomun Kolanović, B., Bilandžić, N., Đokić, M., Varenina, I. & Sedak, M. (2011) Mehanizam djelovanja, biosinteza i identifikacija beta-laktamskih antibiotika. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 3 (2), 65-75.
@article{article, author = {Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and \DJoki\'{c}, Maja and Varenina, Ivana and Sedak, Marija}, year = {2011}, pages = {65-75}, keywords = {beta-laktami, kemoterapeutici, sinteza, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {3}, number = {2}, issn = {1847-3423}, title = {Mehanizam djelovanja, biosinteza i identifikacija beta-laktamskih antibiotika}, keyword = {beta-laktami, kemoterapeutici, sinteza, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla} }
@article{article, author = {Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and \DJoki\'{c}, Maja and Varenina, Ivana and Sedak, Marija}, year = {2011}, pages = {65-75}, keywords = {beta-lactames, chemotherapeutics, sinthesys, food of animal origin}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {3}, number = {2}, issn = {1847-3423}, title = {Mechanism of activity, biosynthesis and identification of beta-lactam antibiotics}, keyword = {beta-lactames, chemotherapeutics, sinthesys, food of animal origin} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font