Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536952

Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.)


Batelja Lodeta, Kristina
Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.), 2011., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 536952 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.)
(Effects of sodium chloride on physiological processes, morphological characteristics and fruit quality of watermelon (Citrullus lanatus L.))

Autori
Batelja Lodeta, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.11

Godina
2011

Stranica
121

Mentor
Goreta Ban, Smiljana ; Rusak, Gordana

Ključne riječi
Citrullus lanatus; hidroponija; fenoli; kakvoća plodova; solni stres
(Citrullus lanatus; hydroponics; phenols; fruit quality; salinity)

Sažetak
Istraživanje djelovanja NaCl-a (EC vrijednost hranjive otopine 4, 0, 6, 0 i 8, 0 dSm-1) primijenjenog u tri faze razvoja ploda (2 cm, 8 cm i 20 cm) provedeno je u kontroliranim uvjetima. Na kraju pokusa u odnosu na kontrolu utvrdio se manji intenzitet fotosinteze, provodljivost puči i međustanični CO2, veći broj puči i epidermalnih stanica, smanjenje sadržaja Chl a i Car, veći osmotski potencijal i provodljivost membrane te promjene u anatomiji lista. Povećanjem trajanja i koncentracije NaCl-a zabilježene su veće promjene u ultrastrukturi kloroplasta. Zabilježeno je povećanje ukupnih fenolnih tvari (UFT) u listovima te vrijednosti fenolnih i hidroksicimetnih kiselina, flavonoida, hidrofobnih flavonoida i neidentificiranih hidrofobnih tvari, determiniran je kemferol i ružmarinska kiselina. U plodu je utvrđeno povećanje UFT, vrijednosti fenolnih i hidroksicimetnih kiselina i neidentificiranih hidrofobnih tvari te je determiniran kemferol. U listovima je zabilježeno povećanje Na+ i Cl- iona te smanjenje Ca+ iona, a u plodovima je utvrđeno povećanje Na+ i Ca+ iona. Zabilježena je manja svježa i suha masa po biljci, kao i manji broj plodova. Masa, dužina i opseg ploda, debljina mezokarpa, količina suhe tvari, reducirajući šećeri i pH vrijednost soka plodova bili su manji u odnosu na kontrolu. Čvrstoća, promjer i boja endokarpa kao i količina likopena i ukupnih kiselina ostali su nepromijenjeni kod tretiranih biljaka u odnosu na kontrolu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
091-0910468-0281 - Abiotički i biotički čimbenici stresa u sustavima uzgoja povrća na kršu (Goreta Ban, Smiljana, MZOS ) ( CroRIS)
119-1191192-1213 - Flavonoidi i molekularni mehanizmi njihovih bioloških učinaka (Rusak, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Batelja Lodeta, Kristina
Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.), 2011., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Batelja Lodeta, K. (2011) 'Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.)', doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Batelja Lodeta, Kristina}, year = {2011}, pages = {121}, keywords = {Citrullus lanatus, hidroponija, fenoli, kakvo\'{c}a plodova, solni stres}, title = {U\v{c}inci natrijeva klorida na fiziolo\v{s}ke procese, morfolo\v{s}ka svojstva i kakvo\'{c}u ploda lubenice (Citrullus lanatus L.)}, keyword = {Citrullus lanatus, hidroponija, fenoli, kakvo\'{c}a plodova, solni stres}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Batelja Lodeta, Kristina}, year = {2011}, pages = {121}, keywords = {Citrullus lanatus, hydroponics, phenols, fruit quality, salinity}, title = {Effects of sodium chloride on physiological processes, morphological characteristics and fruit quality of watermelon (Citrullus lanatus L.)}, keyword = {Citrullus lanatus, hydroponics, phenols, fruit quality, salinity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font