Pregled bibliografske jedinice broj: 53686
Sustavi mužnje i njihov utjecaj na ekonomiku poslovanja proizvodnje mlijeka
Sustavi mužnje i njihov utjecaj na ekonomiku poslovanja proizvodnje mlijeka // XXXVI Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem "Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva" / Bukvić, Željko ; Bertić, Blaženka ; Emert, Rudolf (ur.).
Osijek, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 53686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustavi mužnje i njihov utjecaj na ekonomiku poslovanja proizvodnje mlijeka
(Milking systems and their influence on business economy in milk production)
Autori
Zmaić, Krunoslav ; Bukvić, Željko ; Deže, Jadranka ; Kralik, Davor ; Tolušić, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXXVI Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem "Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva"
/ Bukvić, Željko ; Bertić, Blaženka ; Emert, Rudolf - Osijek, 2000
Skup
XXXVI Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem "Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
proizvodnja mlijeka; sustavi mužnje
(milk production; milking systems)
Sažetak
Milking systems are important factors of human labour productivity in milk production. Die to modern technique and technology applied in production human labour, productivity has recently considerably increased. Factors affecting work productivity are production factors, i.e. work force, object of the work and means whose quality and degree of their consumption, combination and synchronization of the production process enable realization of production results affecting work productivity. The investigations were carried out on dairy cows farm where the following three ways of milking were applied: buckets milking, semi-stationary milking system and tandem milking. By work expenditure analysis per individal work operations it was determined that a milkier spent 65% of the time for milking, 26% for feeding and 9% for other work on the farm. Methods of chronometry and chronographs were used aiming at making possible more successful performing some work phases and improving work productivity.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Davor Kralik
(autor)
Krunoslav Zmaić
(autor)
Zdravko Tolušić
(autor)
Jadranka Deže
(autor)
Željko Bukvić
(autor)