Pregled bibliografske jedinice broj: 536591
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa sorte Pinot crni (Vitis vinifera L.)
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa sorte Pinot crni (Vitis vinifera L.) // Journal of central European agriculture, 12 (2011), 3; 477-485 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 536591 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa sorte Pinot crni (Vitis vinifera L.)
(Effect of cluster thinning on fruit composition of Vitis vinifera cv. Pinot noir (Vitis vinifera L.))
Autori
Karoglan, Marko ; Kozina, Bernard ; Maslov, Luna ; Osrečak, Mirela ; Dominko, Tamara ; Plichta, Marko
Izvornik
Journal of central European agriculture (1332-9049) 12
(2011), 3;
477-485
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kemijski sastav grožđa; Pinot crni; prorjeđivanje grozdova
(cluster thinning; fruit composition; Pinot noir)
Sažetak
Prorjeđivanje grozdova je ampelotehnički zahvat kojim se želi postići (proizvođaču prihvatljivo) smanjenje prinosa, ali istovremeno i unaprjeđenje kakvoće preostalog grožđa. Cilj pokusa bio je utvrditi koji je termin najpovoljniji za izvođenje ovog zahvata uzimajući u obzir vrijednosti sadržaja šećera, ukupnih kiselina i pojedinačnih organskih kiselina. Pokus je proveden na sorti Pinot crni tijekom 2006. i 2007. godine na vinogradarsko- vinarskom pokušalištu u Jazbini, po shemi slučajnog bloknog rasporeda. Prorjeđivanje je obavljano u tri termina: neposredno nakon cvatnje i oplodnje (P1), tri tjedna nakon cvatnje i oplodnje (P2), te početkom šare grožđa grožđa (P3), a odstranjeno je 40% od ukupnog broja grozdova na trsu. Analizom varijance uzoraka dolazimo do spoznaje da ranije prorjeđivanje grozdova nije značajno utjecalo na smanjenje prinosa po trsu, dok se kemijski sastav mijenjao ovisno o terminu izvođenja prorjeđivanja, ali nekonzistentno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Luna Maslov Bandić
(autor)
Mirela Osrečak
(autor)
Bernard Kozina
(autor)
Marko Karoglan
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus