Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536546

PREŽIVLJAVANJE AUTOHTONE STARTER KULTURE U FERMENTIRANIM TRAJNIM KOBASICAMA


Uglešić, Iva
PREŽIVLJAVANJE AUTOHTONE STARTER KULTURE U FERMENTIRANIM TRAJNIM KOBASICAMA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 536546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREŽIVLJAVANJE AUTOHTONE STARTER KULTURE U FERMENTIRANIM TRAJNIM KOBASICAMA
(SURVIVING AUTOCHTHONOUS STARTER CULTURE IN FERMENTED PERMANENT SAUSAGES)

Autori
Uglešić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2011

Stranica
44

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
autohtone starter kulture; trajne fermentirane kobasice; mikroflora
(autochthonous starter cultures; permanent fermented sausages; microflora)

Sažetak
U novije vrijeme sve je veći trend pronalaženja i selekcioniranja novih prirodnih autohtonih potencijalnih starter kultura iz tradicionalnih mesnih proizvoda, koje će biti prilagođene rastu u određenim specifičnim mesnim proizvodima, budući da komercijalni starteri nisu uvijek prilagođeni uvjetima rasta u određenom mesnom proizvodu, pa ponekad ne postižu ni zadovoljavajući stupanj rasta, a time ni zadovoljavajuća senzorska svojstva. Stoga je, svrha ovog rada bila, tijekom različitih faza zrenja, utvrditi preživljavanje autohtone starter kulture u uzorcima industrijski proizvedenih fermentiranih trajnih kobasica. Istraživanja su provedena na uzorcima čajne, zimske, bečke i srijemske kobasice te na kulenu, a ispitivana je mikroflora samih proizvoda te stupanj preživljavanja autohtone starter kulture. Postotak preživljavanja starter kultura pokazuje visokih 78% za Lactobacillus plantarum 1K, te 81, 5% za Staphylococcus xylosus 5K tijekom 90 dana čuvanja na temperaturi hladnjaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Uglešić, Iva
PREŽIVLJAVANJE AUTOHTONE STARTER KULTURE U FERMENTIRANIM TRAJNIM KOBASICAMA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Uglešić, I. (2011) 'PREŽIVLJAVANJE AUTOHTONE STARTER KULTURE U FERMENTIRANIM TRAJNIM KOBASICAMA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ugle\v{s}i\'{c}, Iva}, year = {2011}, pages = {44}, keywords = {autohtone starter kulture, trajne fermentirane kobasice, mikroflora}, title = {PRE\v{Z}IVLJAVANJE AUTOHTONE STARTER KULTURE U FERMENTIRANIM TRAJNIM KOBASICAMA}, keyword = {autohtone starter kulture, trajne fermentirane kobasice, mikroflora}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ugle\v{s}i\'{c}, Iva}, year = {2011}, pages = {44}, keywords = {autochthonous starter cultures, permanent fermented sausages, microflora}, title = {SURVIVING AUTOCHTHONOUS STARTER CULTURE IN FERMENTED PERMANENT SAUSAGES}, keyword = {autochthonous starter cultures, permanent fermented sausages, microflora}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font