Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536524

In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE


Bunjevac, Željka
In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 536524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE
(In-situ INHIBITION of Listeria monocytogenes by LACTIC ACID BACTERIA)

Autori
Bunjevac, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2011

Stranica
34

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
Listeria monocytogenes; inhibicija; bakterije mliječne kiseline; svjeţe sirovo mlijeko
(Listeria monocytogenes; inhibition; lactic acid bacteria; fresh raw milk)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je provjeriti da li izolirani soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum A1 pokazuje antilisterijska svojstva u svjeţem sirovom mlijeku. Listeria monocytogenes je odavna prepoznata kao humani patogen, ali je tek ranih 80-tih godina prošlog stoljeća uočeno da je kontaminirana hrana glavni put prijenosa te bakterije iz okoliša u ljude. S obzirom da je za listeriju još uvijek nepoznata infekcijska doza, propisani su vrlo strogi standardi za ovu bakteriju – 0/25 g uzorka. U današnje vrijeme, sve je veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, te je sve više potrošača zainteresirano za što prirodnije proizvode radi poboljšanja zdravlja, primjenom bioprotektivnih kultura, kao što su bakterije mliječne kiseline (BMK), koje svojim rastom i proizvodnjom metabolita (organskih kiselina i bakteriocina) sprječavaju kvarenje i produţuju vijek hrane, a za koje je dokazano da imaju antimikrobni učinak na patogene mikroorganizme. U mlijeku koje je bilo podvrgnuto vremensko-temperaturnom reţimu proizvodnje tradicionalnog svjeţeg sira, kultura BMK inhibirala je rast bakterije Listeria monocytogenes u rasponu od 40 do 50 % u ovisnosti o vremenu inkubacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bunjevac, Željka
In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bunjevac, Ž. (2011) 'In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bunjevac, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {Listeria monocytogenes, inhibicija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\c{t}e sirovo mlijeko}, title = {In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJE\v{C}NE KISELINE}, keyword = {Listeria monocytogenes, inhibicija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\c{t}e sirovo mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bunjevac, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {Listeria monocytogenes, inhibition, lactic acid bacteria, fresh raw milk}, title = {In-situ INHIBITION of Listeria monocytogenes by LACTIC ACID BACTERIA}, keyword = {Listeria monocytogenes, inhibition, lactic acid bacteria, fresh raw milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font