Pregled bibliografske jedinice broj: 536524
In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE
In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 536524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE
(In-situ INHIBITION of Listeria monocytogenes by LACTIC ACID BACTERIA)
Autori
Bunjevac, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
Listeria monocytogenes; inhibicija; bakterije mliječne kiseline; svjeţe sirovo mlijeko
(Listeria monocytogenes; inhibition; lactic acid bacteria; fresh raw milk)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je provjeriti da li izolirani soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum A1 pokazuje antilisterijska svojstva u svjeţem sirovom mlijeku. Listeria monocytogenes je odavna prepoznata kao humani patogen, ali je tek ranih 80-tih godina prošlog stoljeća uočeno da je kontaminirana hrana glavni put prijenosa te bakterije iz okoliša u ljude. S obzirom da je za listeriju još uvijek nepoznata infekcijska doza, propisani su vrlo strogi standardi za ovu bakteriju – 0/25 g uzorka. U današnje vrijeme, sve je veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, te je sve više potrošača zainteresirano za što prirodnije proizvode radi poboljšanja zdravlja, primjenom bioprotektivnih kultura, kao što su bakterije mliječne kiseline (BMK), koje svojim rastom i proizvodnjom metabolita (organskih kiselina i bakteriocina) sprječavaju kvarenje i produţuju vijek hrane, a za koje je dokazano da imaju antimikrobni učinak na patogene mikroorganizme. U mlijeku koje je bilo podvrgnuto vremensko-temperaturnom reţimu proizvodnje tradicionalnog svjeţeg sira, kultura BMK inhibirala je rast bakterije Listeria monocytogenes u rasponu od 40 do 50 % u ovisnosti o vremenu inkubacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)