Pregled bibliografske jedinice broj: 536506
MIKROBIOLOŠKA ISPRAVNOST GAZIRANE PRIRODNE MINERALNE VODE I IZOTONIČNOG NEGAZIRANOG NAPITKA
MIKROBIOLOŠKA ISPRAVNOST GAZIRANE PRIRODNE MINERALNE VODE I IZOTONIČNOG NEGAZIRANOG NAPITKA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 536506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROBIOLOŠKA ISPRAVNOST GAZIRANE PRIRODNE MINERALNE VODE I IZOTONIČNOG NEGAZIRANOG NAPITKA
(MICROBIOLOGICAL VALIDITY OF NATURAL CARBONATED MINERAL WATER AND NON CARBONATED ISOTONIC DRINK)
Autori
Miljanović, Gordan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.11
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
gazirana prirodna mineralna voda; izotonični negazirani napitak; mikrobiološke metode; mikroorganizmi
(natural carbonated mineral water; non carbonated isotonic drink; microbiological methods; microorganisms)
Sažetak
Mikrobiološko istraživanje proizvoda i poluproizvoda koji ulazi u sastav gotovog proizvoda, važno je kako bi se potvrdila i dokazala zdravstvena ispravnost. Da bi se ostvarila sigurnost i kakvoća proizvoda potrebno je pridržavati se propisane zakonske regulative, te provoditi dobru laboratorijsku praksu. Istraživanja u ovom radu temeljila su se na mikrobiološkom istraživanju uzoraka gazirane prirodne mineralne vode, izotoničnog negaziranog napitka, te sirupa negaziranog izotoničnog napitka kroz nekoliko faza proizvodnog procesa. Proizvodi su istraživani u skladu s internim zahtjevima tvrtke „Jamnica“ d.d. na prisutnost mikroorganizama i to: ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija, ukupan broj koliformnih bakterija, fekalne koliformne bakterije, Pseudomonas aeruginosa, fekalne streptokoke, kvasce i plijesni. Korištene su kvantitativne metode istraživanja, u skladu s ISO (Internationl Organization for Standardization) i internim metodama rada u skladu s trenutno važećom zakonskom regulativom. Rezultati istraživanja pokazali su da su sve dobivene vrijednosti unutar propisanih mikrobioloških internih zahtjeva, te se može zaključiti da su proizvodi pogodni za upotrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)