Pregled bibliografske jedinice broj: 536454
Adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva u in vitro i in vivo uvjetima te njihov utjecaj na smanjenje intestinalne Salmonella sp. infekcije u miševa
Adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva u in vitro i in vivo uvjetima te njihov utjecaj na smanjenje intestinalne Salmonella sp. infekcije u miševa, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 536454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva u in vitro i in vivo uvjetima te njihov utjecaj na smanjenje intestinalne Salmonella sp. infekcije u miševa
(Adhesion ability of potential probiotics strains in vitro and in vivo conditions and their effect on decrease of intestinal Salmonella sp. infection in mice)
Autori
Krcivoj, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2011
Stranica
35
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
probiotik; L. plantarum; Salmonella sp.; in vitro i in vivo adhezija
(probiotic; L. plantarum; Salmonella sp.; in vitro and in vivo adhesion)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati adhezijska svojstva bakterijskih sojeva L. plantarum 1K, izoliranog iz "slavonskog kulena" te L. plantarum A i L. plantarum B izoliranih iz sirutke na epitelne stanice crijeva miševa te utjecaj L. plantarum 1K na smanjenje intestinalne Salmonella sp. infekcije u miševa. L. plantarum 1K znatno smanjuje broj bakterijskih stanica Salmonella sp. u miševa inficiranih sa bakterijom Salmonella sp.. Ovaj bakterijski izolat je pokazao osnovne funkcionalne kriterije za izbor probiotičkih sojeva, te bi se kao takav mogao upotrijebiti kao funkcionalna autohtona starter kultura za fermentirane mesne proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)