Pregled bibliografske jedinice broj: 536404
Mikrobni toksini
Mikrobni toksini // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 31-49
CROSBI ID: 536404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobni toksini
(Microbial toxins)
Autori
Delaš, Frane
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani
Urednik/ci
Hengl, Brigita
Izdavač
Hrvatska agencija za hranu
Grad
Osijek
Godina
2010
Raspon stranica
31-49
ISBN
978-953-55680-2-5
Ključne riječi
toksini plijesni, aflatoksini, okratoksini, fumonizini, trihoteceni, zearalenon, patulin, algalni toksini
(mold toxins, aflatoxins, ochratoxins, fumonisins, trichothecens, zearalenone, patulin, algal toxins)
Sažetak
Pored bakterija, kao česti uzročnici kvarenja različitih namirnica biljnog i animalnog podrijetla javljaju se različite plijesni. Njihovi metaboliti, sekundarni produkti metabolizma nazvani mikotoksini, predstavljaju skupinu prirodnih spojeva koji se međusobno razlikuju po kemijskoj strukturi i biološkoj aktivnosti. Oni u organizmu ljudi i životinja mogu imati različite toksične učinke, te stoga mogu izazvati brojne i različite bolesti nazvane mikotoksikoze. Osim bakterijskih i fungalnih toksina, toksične produkte proizvode mnoge vrste fotosintetskih toksikotvornih vodenih organizama koje se nazivaju alge. Ti toksični produkti, nazvani algalni toksini predstavljaju veliku opasnost za ljudski organizam, u koji dospijevaju najčešće preko probavnog sustava, rjeđe preko kože i dišnog sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(autor)