Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536404

Mikrobni toksini


Delaš, Frane
Mikrobni toksini // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 31-49


CROSBI ID: 536404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobni toksini
(Microbial toxins)

Autori
Delaš, Frane

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani

Urednik/ci
Hengl, Brigita

Izdavač
Hrvatska agencija za hranu

Grad
Osijek

Godina
2010

Raspon stranica
31-49

ISBN
978-953-55680-2-5

Ključne riječi
toksini plijesni, aflatoksini, okratoksini, fumonizini, trihoteceni, zearalenon, patulin, algalni toksini
(mold toxins, aflatoxins, ochratoxins, fumonisins, trichothecens, zearalenone, patulin, algal toxins)

Sažetak
Pored bakterija, kao česti uzročnici kvarenja različitih namirnica biljnog i animalnog podrijetla javljaju se različite plijesni. Njihovi metaboliti, sekundarni produkti metabolizma nazvani mikotoksini, predstavljaju skupinu prirodnih spojeva koji se međusobno razlikuju po kemijskoj strukturi i biološkoj aktivnosti. Oni u organizmu ljudi i životinja mogu imati različite toksične učinke, te stoga mogu izazvati brojne i različite bolesti nazvane mikotoksikoze. Osim bakterijskih i fungalnih toksina, toksične produkte proizvode mnoge vrste fotosintetskih toksikotvornih vodenih organizama koje se nazivaju alge. Ti toksični produkti, nazvani algalni toksini predstavljaju veliku opasnost za ljudski organizam, u koji dospijevaju najčešće preko probavnog sustava, rjeđe preko kože i dišnog sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Delaš, Frane
Mikrobni toksini // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 31-49
Delaš, F. (2010) Mikrobni toksini. U: Hengl, B. (ur.) Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani. Osijek, Hrvatska agencija za hranu, str. 31-49.
@inbook{inbook, author = {Dela\v{s}, Frane}, editor = {Hengl, B.}, year = {2010}, pages = {31-49}, keywords = {toksini plijesni, aflatoksini, okratoksini, fumonizini, trihoteceni, zearalenon, patulin, algalni toksini}, isbn = {978-953-55680-2-5}, title = {Mikrobni toksini}, keyword = {toksini plijesni, aflatoksini, okratoksini, fumonizini, trihoteceni, zearalenon, patulin, algalni toksini}, publisher = {Hrvatska agencija za hranu}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Dela\v{s}, Frane}, editor = {Hengl, B.}, year = {2010}, pages = {31-49}, keywords = {mold toxins, aflatoxins, ochratoxins, fumonisins, trichothecens, zearalenone, patulin, algal toxins}, isbn = {978-953-55680-2-5}, title = {Microbial toxins}, keyword = {mold toxins, aflatoxins, ochratoxins, fumonisins, trichothecens, zearalenone, patulin, algal toxins}, publisher = {Hrvatska agencija za hranu}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font