Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 535654

Promjene u sadržaju hlapljivih amina tijekom skladištenja bukve (Boops boops, Linnaeus, 1785) u ledu


Frka-Roić, Ana
Promjene u sadržaju hlapljivih amina tijekom skladištenja bukve (Boops boops, Linnaeus, 1785) u ledu, 2011., diplomski rad, Centar za studije mora, Split


CROSBI ID: 535654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene u sadržaju hlapljivih amina tijekom skladištenja bukve (Boops boops, Linnaeus, 1785) u ledu
(Changes in volatile amines content of bogue (Boops boops, Linnaeus, 1785) during storage in ice)

Autori
Frka-Roić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Centar za studije mora

Mjesto
Split

Datum
23.05

Godina
2011

Stranica
39

Mentor
Cetinić, Perica

Neposredni voditelj
Šimat, Vida

Ključne riječi
Hlapljivi amini; Kvalitativne promjene; Bukva
(Volatile amines; Quality changes; Bogue)

Sažetak
Bukva je značajna vrsta za mediteransko tržište, a uglavnom se dostavlja svježa u poleđenom stanju. Takvim načinom očuvanja ribe usporavaju se mikrobiološki i autolitički procesi koji utječu na gubitak svježine ribljeg mesa. Za vrijeme skladištenja ribe u ledu, stupanj svježine ribljeg mesa može se pratiti različitim parametrima, ali je određivanje hlapljivih amina, kao indikatora svježine ribe, jedna od najzastupljenijih metoda u ribljoj industriji. U posljednje vrijeme ribari i potrošači počeli su primjećivati morfološke i senzorske razlike među bukvama na tržištu, ovisno o području ulova. Cilj ovog rada bila je pratiti kvalitativne promjene u mesu bukve tijekom skladištenja na ledu. Za istraživanje je uzorkovano ukupno 240 bukava ulovljenih oko uzgojnih kaveza (BK) i na području bez uzgojnih kaveza (BD). Uspoređivane su razlike u kemijskom sastavu, pH vrijednosti mesa, dielektričnim svojstvima, ukupnim hlapljivim dušičnim bazama i trimetilamin dušiku između bukvi tijekom pohrane u ledu. U mesu bukava ulovljenih oko uzgojnih kaveza zabilježen je povećani udio masti (BK=19, 80%, BD=1, 96%) te odgovarajuće manji udio vode (BK=57, 18%, BD=77, 08%), ali i niže vrijednosti ukupnih hlapljivih dušičnih baza (BK=15, 60 mg/100g, BD=21, 44 mg/100g) i trimetilamin dušika (BK=7, 06 mg/100g, BD=9, 28 mg/100g). Između većine ispitanih parametara i vremena skladištenja zabilježena je visoka korelacija (r > 0, 90) što ukazuje da praćeni parametri mogu služiti kao pokazatelji degradativnih promjena u mesu bukve tijekom skladištenja u ledu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
258-0000000-3596 - Utjecaj ribolova i uzgoja na ekosustav Jadrana (Krstulović Šifner, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Perica Cetinić (mentor)

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Frka-Roić, Ana
Promjene u sadržaju hlapljivih amina tijekom skladištenja bukve (Boops boops, Linnaeus, 1785) u ledu, 2011., diplomski rad, Centar za studije mora, Split
Frka-Roić, A. (2011) 'Promjene u sadržaju hlapljivih amina tijekom skladištenja bukve (Boops boops, Linnaeus, 1785) u ledu', diplomski rad, Centar za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Frka-Roi\'{c}, Ana}, year = {2011}, pages = {39}, keywords = {Hlapljivi amini, Kvalitativne promjene, Bukva}, title = {Promjene u sadr\v{z}aju hlapljivih amina tijekom skladi\v{s}tenja bukve (Boops boops, Linnaeus, 1785) u ledu}, keyword = {Hlapljivi amini, Kvalitativne promjene, Bukva}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Frka-Roi\'{c}, Ana}, year = {2011}, pages = {39}, keywords = {Volatile amines, Quality changes, Bogue}, title = {Changes in volatile amines content of bogue (Boops boops, Linnaeus, 1785) during storage in ice}, keyword = {Volatile amines, Quality changes, Bogue}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font