Pregled bibliografske jedinice broj: 535430
Značaj desikacije i uvjeta sušenja sjemena suncokreta na kakvoču sjemena suncokreta
Značaj desikacije i uvjeta sušenja sjemena suncokreta na kakvoču sjemena suncokreta // Međunarodni znanstveno stručni skup Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije : zbornik sažetaka = International scientific and professional meeting Croatian plant breeding, seed and nursery production and european integration : book of abstracts / Matotan, Zdravko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2011. str. 51-51 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 535430 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj desikacije i uvjeta sušenja sjemena suncokreta na kakvoču sjemena suncokreta
(Importance of dessication and drying condition on quality of sunflower seed)
Autori
Šimić, Branimir ; Beraković, Ivica ; Lastavica, G. ; Ivanišić, Ilonka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Međunarodni znanstveno stručni skup Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije : zbornik sažetaka = International scientific and professional meeting Croatian plant breeding, seed and nursery production and european integration : book of abstracts
/ Matotan, Zdravko - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2011, 51-51
ISBN
978-953-6485-29-1
Skup
Međunarodni znanstveno stručni skup Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 28.09.2011. - 30.09.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
suncokret; sjeme; desikacija; sušenje
(sunflower; seed; dessication; drying)
Sažetak
Proizvodnjom visoko kvalitetnog sjemena stvaramo temeljne preduvjete za maksimalno iskorištenje genetskog potencijala kultivara U pravilu proizvodi se više sjemena od potreba, a dio sjemena čuva se kao zaliha. Razlog tomu je činjenica da su agrotehnika proizvodnje i urodi sjemena povezani s više rizika (ekološki stresovi-suša i višak oborina). Na kakvoću proizvedenog sjemena utjeću uvjeti proizvodnje, prisustvo štetnika u polju, sadržaj ulja u zrnu, primjena desikacije, oštećenja zrna u žetvi i povoljan sadržaj vode u zrnu. Svi navedeni čimbenici direktno i indirektno utječu na energiju klijanja i klijavost sjemena tj. postizanje optimalnog poljskog nicanja a time i visokog uroda zrna. Na osnovi dobivenih rezultata istraživanja dobivene su pretpostavke za postizanje bolje kakvoće sjemena i u proizvodnji nepovoljnih vremenskih prilika. Istraživanje je obavljeno na lokalitetu Županja, pri proizvodnji sjemena hibrida suncokreta Apolon u 2009 i 2010 godini. Varijante tretmana su bile kontrola (prirodno sušenje) i desikacija (ubrzano otpuštanje vode) te sušenje u sanducima (300kg sjemena) i u čeliji (3000kg). Varijante tretmana: desikacija i sušenje u manjoj masi sjemena (sanduk) dali su značajno veću energiju klijanja (do 20%) i klijavost sjemena (12%) u obje godine istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0000000-3592 - Optimiziranje primjene fungicida u proizvodnji sjemena. (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek