Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 534622

Utjecaj kalpastatin (CAST) genotipa na kvalitativna svojstva hibridnih svinja


Đurkin, Ivona
Utjecaj kalpastatin (CAST) genotipa na kvalitativna svojstva hibridnih svinja, 2011., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 534622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kalpastatin (CAST) genotipa na kvalitativna svojstva hibridnih svinja
(Influence of calpastatin (CAST) genotype on quality traits of hybrid pigs)

Autori
Đurkin, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
06.10

Godina
2011

Stranica
93

Mentor
Kušec, Goran

Ključne riječi
svinje ; sastav trupa ; kvaliteta mesa ; CAST genotip
(pigs ; carcass traits ; meat quality traits ; CAST genotype)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 90 tovljenika (45 nazimica i 45 kastrata) križanaca PIC337xC23. Svinje su uzgojene u testnoj stanici „Kozarac“ i hranjene smjesama koje su sadržavale 13, 58 MJ/ME i 17, 36 % sirovih proteina u razdoblju do 30 kg žive mase ; 13, 26 MJ/ME i 16, 05 % sirovih proteina u razdoblju od 30 do 70 kg žive mase te 12, 95 MJ/ME i 14, 06 % sirovih proteina od 70 kg žive mase do kraja tova. Hranidba je bila ad libitum. Tijekom tova jedna je svinja uginula. U dobi od 169 dana (prosječno 110 kg žive mase), 183 dana (prosječno 130 kg žive mase) i 197 dana (prosječno 150 kg žive mase) svinje su žrtvovane. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, indeks buta, debljina mišića i leđne slanine prema „DT“ metodi, površina leđnog mišića i pripadajuće mu slanine, pH45 i pH24 u m. longissimus dorsi i m. semimembranosus, EC45 i EC24 na istim mjestima i u isto vrijeme kao i pH vrijednosti, boja mesa (CIE L* a* b*), otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja, instrumentalna nježnost (WBSF) i aktivnost ukupnog kalpaina. Kemijski sastav leđnog mišića utvrđen je NIR spektrofotometrijom. Polimorfizmi na CAST genu utvrđeni su PCR-RFLP metodom uporabom HinfI, MspI i RsaI restrikcijskih endonukleaza. Za svaki od navedenih lokusa utvrđena su po tri genotipa te su imenovani na slijedeći način: AA, AB i BB za CAST/HinfI lokus ; CC, CD i DD za CAST/MspI lokus te EE, EF i FF za CAST/RsaI lokus. Statistička analiza je pokazala da je klaonička masa visoko signifikantno (p<0, 001) utjecala na sva svojstva polovica, gdje su se skupine svinja međusobno razlikovale u svim mjerenim svojstvima. Povećanje dobi/klaoničke mase je poželjno utjecalo na pH24 u m. longissimus dorsi i m. semimebranosus, CIE L* i CIE a* te otpuštanje mesnog soka i kalo kuhanja. Skupine srednje teških i teških svinja imale su veće vrijednosti WBSF u odnosu na skupinu lakih svinja. Zabilježen je također i značajan utjecaj završne mase na kemijski sastav mesa istraživanih svinja. Ispitivanjem utjecaja mase tople polovice na svojstva polovica i mesa istraživanih svinja utvrđeno je da je masa tople polovice visoko značajno (p<0, 001) utjecala na sva mjerena svojstva polovica, kao i na pH24 u leđnom mišiću te CIE L* i CIE a* vrijednosti i otpuštanje mesnog soka, dok je značajan utjecaj (p<0, 05) zabilježen za EC45 u butu i leđnom mišiću, pH24 u butu, CIE b* i kalo kuhanja. Masa tople polovice je također utjecala (p<0, 1) na aktivnost kalpaina i udio IMM u istraživanih svinja. CAST/HinfI lokus je visoko signifikantno (p<0, 001) utjecao na sva mjerena svojstva polovica, pri čemu je genotip AB imao najveću duljinu polovica („a“ i „b“), najdulji but, najveći opseg buta, najveću površinu i debljinu mišića te najmanju debljinu slanine. Visoko signifikantan (p<0, 001) utjecaj ovog lokusa utvrđen je i za pH24 u m. longissimus dorsi, CIE L* i CIE a* vrijednosti, dok je značajan (p<0, 05) utjecaj utvrđen za EC45 u leđnom mišiću, pH24 u butu, CIE b*, otpuštanje mesnog soka i kalo kuhanja. Razlike (p<0, 1) između genotipova utvrđene su za pH24 mjerene u m. longissimus dorsi. Mutacija utvrđena HinfI restrikcijskom endonukleazom utjecala je (p<0, 1) na IMM u mesu istraživanih svinja. CAST/MspI lokus je visoko signifikantno (p<0, 001) utjecao na svojstva polovica istraživanih svinja, a statistički značajne razlike (p<0, 05) između genotipova utvrđene su za debljinu leđne slanine i njezinu površinu. Statistička analiza je pokazala visoko značajan utjecaj (p<0, 001) MspI lokusa na pH24 u leđnom mišiću te CIE L* i CIE a* vrijednosti, te značajan utjecaj (p<0, 05) na pH24 u butu, CIE b*, otpuštanje mesnog soka i kalo kuhanja. MspI mutacija je utjecala (p<0, 1) i na EC45 u butu i leđnom mišiću te EC24 u leđnom mišiću. Usporedbom genotipova utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) za CIE b* vrijednosti. CAST/MspI lokus nije utjecao na kemijski sastav istraživanih polovica. CAST/RsaI lokus je visoko signifikantno (p<0, 001) utjecao na svojstva polovica istraživanih svinja, pri čemu su statistički značajne razlike između pojedinih genotipova utvrđene za opseg buta, indeks buta, površinu i debljinu leđne slanine. Analiza svojstava kvalitete mesa pokazala je da je RsaI lokus je visoko statistički značajno (p<0, 001) utjecao na pH24 u m. longissimus dorsi, te CIE L* i CIE a*. Značajan utjecaj (p<0, 05) ovog lokusa utvrđen je za pH45 i pH24 u butu, EC45 u butu, otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja te aktivnost kalpaina. Isti je lokus utjecao na WBSF vrijednosti na razini p<0, 1. Genotipovi na RsaI lokusu međusobno su se značajno (p<0, 05) razlikovali u pH45 i pH24 vrijednostima mjerenim u butu aktivnostima kalpaina, a postojanje razlika (p<0, 1) između genotipova utvrđeno je i za EC45 u butu te instrumentalnu nježnost. RsaI lokus je utjecao (p<0, 1) na relativni udio intramuskularne masti u m. longissimus dorsi istraživanih svinja, a usporedbom CAST/RsaI genotipova utvrđene su razlike (p<0, 1) u relativnim udjelima masti i kolagena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (autor)

Avatar Url Goran Kušec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurkin, Ivona
Utjecaj kalpastatin (CAST) genotipa na kvalitativna svojstva hibridnih svinja, 2011., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Đurkin, I. (2011) 'Utjecaj kalpastatin (CAST) genotipa na kvalitativna svojstva hibridnih svinja', doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurkin, Ivona}, year = {2011}, pages = {93}, keywords = {svinje, sastav trupa, kvaliteta mesa, CAST genotip}, title = {Utjecaj kalpastatin (CAST) genotipa na kvalitativna svojstva hibridnih svinja}, keyword = {svinje, sastav trupa, kvaliteta mesa, CAST genotip}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurkin, Ivona}, year = {2011}, pages = {93}, keywords = {pigs, carcass traits, meat quality traits, CAST genotype}, title = {Influence of calpastatin (CAST) genotype on quality traits of hybrid pigs}, keyword = {pigs, carcass traits, meat quality traits, CAST genotype}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font