Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 534621

Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje različitih križanaca svinja


Pešo, Mario
Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje različitih križanaca svinja, 2011., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 534621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje različitih križanaca svinja
(Influence of MHS genotype on production traits of different pig crosses)

Autori
Pešo, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
27.05

Godina
2011

Stranica
68

Mentor
Kušec, Goran

Ključne riječi
svinje ; MHS genotip ; tovna svojstva ; kvaliteta mesa ; sastav trupa
(pigs ; MHS genotype ; production traits ; meat quality ; carcass composition)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 60 kastrata podrijetlom od krmača (Njl x VJ) križanih s pietrain (skupina A) i durok (skupina B) nerastima podijeljenih u 5 skupina po prema MHS-genotipu. U dobi od 54 dana započeo je tov pokusnih životinja koje su nakon 114 dana tova bile isporučene na klaonicu. Svim životinjama mjerena je porodna težina, težina pri odbiću, prijelazu u tov i na završetku tova, a utvrđeni su životni dnevni prirasti po razdobljima tova (uzgoja). Nakon odbića svim životinjama uzet je uzorak krvi. U laboratoriju CRSH izvršena je DNA analiza (PCR). Po završetku tova izmjerene su ultrazvučnim uređajem debljine leđne slanine (P2). Nakon klanja izmjerena je težina klaonički primarno obrađenih polovica, dužine polovica («a» i «b»), dužine i obujmi butova. U– MLD-u izmjerena je pH vrijednosti i vrijednosti električne provodljivosti (pH45, EP45, pH24 i EP24), te su uzeti uzorci MLD-a na presjeku između 13. i 14. Rebra za laboratorijsku analizu. Utvrđivanje mesnatosti zaklanih svinja obavljeno je instrumentalnom metodom i metodom dvije točke (DT). Polovice su razvrstane u trgovačke klase (SEUROP). U laboratoriju Zavoda za specijalnu zootehniku Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, na uzetim uzorcima utvrđena je boja mišićnog tkiva (CIE L*), sposobnost zadržavanja vode kompresijom, gubitak mesnog soka metodom „vrećice“ te površina presjeka MLD-a i pripadajuće slanine (cm2) planimetrijom. Udio intramuskulare masti u MLD - u (%), utvrđen je u laboratoriju TSH Vitalka – Žito d.o.o., metodom ekstrakcije s petrol – eterom. Polimorfnost MHS – gena nije statistički značajno (P>0, 05) utjecala na niti jedan od ispitivanih pokazatelja tovnih sposobnosti svinja. Utvrđen je statistički vrlo visoko značajan (P<0, 001) utjecaj pasmine, odnosno terminalnog nerasta na intenzite rasta, ali samo u početnoj fazi uzgoja, kao i na težinu pri isporuci u tov i završnu težinu tovljenika. Nisu utvrđene statistički značajne (P>0, 05) interakcije MHS – genotipa i pasmine na pokazatelje tovnih sposobnosti svinja. Utvrđen je statistički vrlo visoko značajan (P<0, 001) utjecaj MHS – genotipa na masu toplih polovica, debljinu slanine (inst.), udio mesa u trupu (inst.), udio mesa u trupu (DT), kao i statistički visoko značajan (P<0, 01) utjecaj na debljinu mišića (DT), dužinu buta i opseg buta. Statistički značajan (P<0, 05) utjecaj MHS – genotipa utvrđen je na debljinu mišića (inst.), dužinu polovica "a", površinu pripadajuće slanine MLD-a i odnos slanina/mišić. Na randman, dužinu polovica "b", indeks buta i površinu presjeka MLD-a nije utvrđen statistički značajan (P>0, 05) utjecaj MHS – genotipa. Pasmina, odnosno terminalni nerast utjecao je statistički vrlo visoko značajno (P<0, 001) na masu toplih polovica, debljinu slanine (inst.), procijenjeni udio mišićnog tkiva u trupu (inst.) i debljinu slanine (DT). Utjecaj pasmine bio je statistički visoko značajan (P<0, 01) na procijenjeni udio mišićnog tkiva u trupu (DT) i površinu pripadajuće slanine MLD-a. Na odnos slanina/mišić pasmina je statistički značajno (P<0, 05) utjecala. Za pokazatelje kakvoće svinjskih polovica (trupova) interakcije između MHS – genotipa i pasmine nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Utvrđen je statistički značajan (P<0, 05) utjecaj MHS – genotipa na početne pH vrijednosti mesa (pH45) i sposobnost zadržavanja vode. Na ostale pokazatelje kakvoće svinjskog mesa polimorfnost MHS – gena nije statistički značajno utjecala. Utjecaj pasmine, odnosno terminalnog nerasta na udio intramuskularnog masnog tkiva u presjeku MLD-a bio je statistički vrlo visoko značajan (P<0, 001). Utvrđen je statistički značajan (P<0, 05) utjecaj pasmine na pH24 vrijednosti, EP45, gubitak mesnog soka i sposobnost zadržavanja vode. Interakcije MHS – genotipa i pasmine nisu bile statistički značajne (P<0, 05) za pokazatelje kakvoće svinjskog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Goran Kušec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pešo, Mario
Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje različitih križanaca svinja, 2011., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Pešo, M. (2011) 'Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje različitih križanaca svinja', magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{s}o, Mario}, year = {2011}, pages = {68}, keywords = {svinje, MHS genotip, tovna svojstva, kvaliteta mesa, sastav trupa}, title = {Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje razli\v{c}itih kri\v{z}anaca svinja}, keyword = {svinje, MHS genotip, tovna svojstva, kvaliteta mesa, sastav trupa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{s}o, Mario}, year = {2011}, pages = {68}, keywords = {pigs, MHS genotype, production traits, meat quality, carcass composition}, title = {Influence of MHS genotype on production traits of different pig crosses}, keyword = {pigs, MHS genotype, production traits, meat quality, carcass composition}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font