Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 534349

Utjecaj temperature skladištenja na polifenolni sastav stolnog grožđa


Šimičić, Hrvoje
Utjecaj temperature skladištenja na polifenolni sastav stolnog grožđa, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 534349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature skladištenja na polifenolni sastav stolnog grožđa
(Effect of storage temeperature on the polyphenolic composition of table grapes)

Autori
Šimičić, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.11

Godina
2011

Stranica
115

Mentor
Katalinić, Višnja ; Banović, Mara

Ključne riječi
stolno grožđe; ekstrakti pokožica; polifenoli; antioksidacijska aktivnost; hladno skladištenje
(table grapes; skin extracts; polyphenols; antioxidant activity; cold storage)

Sažetak
Istražen je utjecaj hladnog skladištenja na fenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta pokožica bobica stolnog grožđa Vitoria i Black magic cv. Fenolni sastav ekstrakata određen je UV-VIS i HPLC metodama. Antioksidacijska aktivnost određena je primjenom FRAP, DPPH i ABTS metoda. Rezultati istraživanja ukazuju na značajne razlike fenolnog sastava i antioksidacijskih svojstava ekstrakata pokožica grožđa sorti Vittoria i Black magic. Pokožice grožđa Black magic cv. bile su višestruko bogatije ukupnim fenolima i imale su izuzetno dobru antioksidacijsku aktivnost. HPLC analiza potvrđuje razlike u polifenolnom fingerprintu. Ekstrakti pokožica bijele sorte Vittoria bili su bogatiji flavonolima, posebno kvercetin-4-glukozidom. U ekstraktima pokožica crne sorte Black magic dominirali su antocijani i flavan-3-oli. Dokazana je prisutnost stilbena. Grožđe Vittoria i Black magic skladišteno je u rashladnim komorama pri 4 ˚C (T1) i 12 ˚C (T2). Rezultati istraživanja ukazuju na lagani trend pada koncentracije pojedinih fenolnih spojeva s dobrim antioksidacijskim učinkom, tijekom čuvanja u hladnjačama, naročito tijekom prvih tjedana skladištenja. Nije potvrđena značajna korelacija između antioksidacijske snage i udjela pojedinih fenolnih spojeva u ekstraktima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Završni rad poslijediplomskog specijalističkog studija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)

Avatar Url Višnja Katalinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimičić, Hrvoje
Utjecaj temperature skladištenja na polifenolni sastav stolnog grožđa, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šimičić, H. (2011) 'Utjecaj temperature skladištenja na polifenolni sastav stolnog grožđa', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imi\v{c}i\'{c}, Hrvoje}, year = {2011}, pages = {115}, keywords = {stolno gro\v{z}\dje, ekstrakti poko\v{z}ica, polifenoli, antioksidacijska aktivnost, hladno skladi\v{s}tenje}, title = {Utjecaj temperature skladi\v{s}tenja na polifenolni sastav stolnog gro\v{z}\dja}, keyword = {stolno gro\v{z}\dje, ekstrakti poko\v{z}ica, polifenoli, antioksidacijska aktivnost, hladno skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imi\v{c}i\'{c}, Hrvoje}, year = {2011}, pages = {115}, keywords = {table grapes, skin extracts, polyphenols, antioxidant activity, cold storage}, title = {Effect of storage temeperature on the polyphenolic composition of table grapes}, keyword = {table grapes, skin extracts, polyphenols, antioxidant activity, cold storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font