Pregled bibliografske jedinice broj: 534349
Utjecaj temperature skladištenja na polifenolni sastav stolnog grožđa
Utjecaj temperature skladištenja na polifenolni sastav stolnog grožđa, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 534349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature skladištenja na polifenolni sastav stolnog grožđa
(Effect of storage temeperature on the polyphenolic composition of table grapes)
Autori
Šimičić, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.11
Godina
2011
Stranica
115
Mentor
Katalinić, Višnja ; Banović, Mara
Ključne riječi
stolno grožđe; ekstrakti pokožica; polifenoli; antioksidacijska aktivnost; hladno skladištenje
(table grapes; skin extracts; polyphenols; antioxidant activity; cold storage)
Sažetak
Istražen je utjecaj hladnog skladištenja na fenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta pokožica bobica stolnog grožđa Vitoria i Black magic cv. Fenolni sastav ekstrakata određen je UV-VIS i HPLC metodama. Antioksidacijska aktivnost određena je primjenom FRAP, DPPH i ABTS metoda. Rezultati istraživanja ukazuju na značajne razlike fenolnog sastava i antioksidacijskih svojstava ekstrakata pokožica grožđa sorti Vittoria i Black magic. Pokožice grožđa Black magic cv. bile su višestruko bogatije ukupnim fenolima i imale su izuzetno dobru antioksidacijsku aktivnost. HPLC analiza potvrđuje razlike u polifenolnom fingerprintu. Ekstrakti pokožica bijele sorte Vittoria bili su bogatiji flavonolima, posebno kvercetin-4-glukozidom. U ekstraktima pokožica crne sorte Black magic dominirali su antocijani i flavan-3-oli. Dokazana je prisutnost stilbena. Grožđe Vittoria i Black magic skladišteno je u rashladnim komorama pri 4 ˚C (T1) i 12 ˚C (T2). Rezultati istraživanja ukazuju na lagani trend pada koncentracije pojedinih fenolnih spojeva s dobrim antioksidacijskim učinkom, tijekom čuvanja u hladnjačama, naročito tijekom prvih tjedana skladištenja. Nije potvrđena značajna korelacija između antioksidacijske snage i udjela pojedinih fenolnih spojeva u ekstraktima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Završni rad poslijediplomskog specijalističkog studija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb