Pregled bibliografske jedinice broj: 533906
Uporaba i važnost soli u bolničkoj prehrani
Uporaba i važnost soli u bolničkoj prehrani // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 133-142 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 533906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporaba i važnost soli u bolničkoj prehrani
(Use and importance of salt in hospital nutrition)
Autori
Pavić, Eva ; Martinis, Irena ; Oreč, Irena ; Vrdoljak, Ivica
Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 64
(2010), 2;
133-142
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sol; bolnička prehrana; prehrambene navike; dijeta DASH; hipolipemička dijeta
(salt; hospital nutrition; dietary habits; DASH diet; hypolipidemic diet)
Sažetak
Poznato je da kontrolirani ili smanjeni unos soli treba biti sastavni dio liječenja ili prevencije nekih bolesti i stanja. Povišen unos soli usko je vezan s rizikom od razvoja hipertenzije, bolesti bubrega, raka želuca te pretilosti. Sol je neophodan dodatak bez kojeg bi mnoga jela bila neprihvatljivog okusa. Problem je što veliki udio soli dolazi iz prerađene hrane, gotovih ili polugotovih proizvoda tako da većini ljudi nije ostavljen izbor. Velika je odgovornost na bolničkim kuhinjama kako pacijentu pripremiti ukusno jelo, a s druge strane zadovoljiti potrebe za smanjenim unosom soli. Rezultati dobiveni analizom jelovnika (12 različitih dijeta) u Kliničkoj bolnici Dubrava i Općoj bolnici "dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu u skladu su s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, jer prosječni dnevni unos natrija u Kliničkoj bolnici Dubrava iznosi 1925 mg/dan, dok u Općoj bolnici Slavonski Brod 1890 mg/dan. Navedeni rezultati upućuju da zamjena za sol ima dovoljno. Treba samo promijeniti prehrambene navike. Stoga bi se preporuke i edukacija bolesnika trebale zasnivati na principima dijete DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), tj. u korist uzimanja hrane koja sadrži manje soli, poput svježeg voća i povrća, te važnosti izbjegavanja hrane s mnogo soli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Opća bolnica "Dr. Josip Benčević",
Klinička bolnica "Dubrava"
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CANCERLIT
- EMBASE (Excerpta Medica)
- MEDLINE
- TOXLINE
- Health Planning and Administration