Pregled bibliografske jedinice broj: 533699
Nanotehnologija u proizvodnji hrane
Nanotehnologija u proizvodnji hrane // Zbornik sažetaka 1.Hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Haberle, Vera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Sekcija za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog farmaceutskog društva, 2011. str. 113-114 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 533699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nanotehnologija u proizvodnji hrane
(Nanotechnology in food production)
Autori
Knežević, Nada
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 1.Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
/ Haberle, Vera ; Pollak, Lea - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Sekcija za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog farmaceutskog društva, 2011, 113-114
ISBN
978-953-7031-39-8
Skup
1.Hrvatski kongres zdravstvene ekologije, (35. stručni skup)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.04.2011. - 15.04.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hrana; nanotehnologija; istraživanje potrošača
(food; nanotechnology; consumer opinion)
Sažetak
Nanotehnologija je područje primijenjene znanosti i tehnologije koje uključuje korištenje tvari molekularnih veličina, obično ispod 100 nanometara. Nanotehnologija ima utjecaj na nekoliko aspekata znanosti o hrani, od toga kako je hrana uzgojena, pa sve do toga kako je zapakirana. Ona nudi prednosti za industriju i potrošače, iako treba uzeti u obzir i moguće rizike. U ovom radu prikazane su mogućnosti primjene nanotehnologije u područjima kao što su promjene mehaničkih i senzorskih svojstava hrane, njene prehrambene vrijednosti, te razne mogućnosti u promjeni svojstava ambalaže i ambalažnih materijala koji dolaze u kontakt s hranom. Postojeće EU zakonodavstvo se djelomično može primijeniti na nanomaterijale, ali radi njegove bolje provedbe ipak će biti potrebne određene promjene. EFSA je pripremila nove smjernice o procjeni rizika od nanotehnologije, koje bi trebale dati praktične upute o procjeni novih aplikacija u kojima su korišteni nanomaterijali, a odnose se na hranu, dodatke hrani, enzime, materijale koji dolaze u dodir s hranom, novu hranu, pesticide i drugo. Okvirni nacrt smjernica bio je dostupan za javnu raspravu do 25. veljače 2011. godine. Najnovije istraživanje Eurobarometra provedeno 2010., kako bi se dobio uvid u to što potrošači misle po pitanju hrane u kojoj je korištena nanotehnologija, pokazalo su da većina Europljana (i Hrvata), generalno nije protiv nanotehnologije, nemaju jasan uvid u prednosti, ali niti su obaviješteni o potencijalno negativnim posljedicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj
Profili:
Nada Knežević
(autor)