Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 532252

Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvoći hrane


Giacometti, Jasminka
Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvoći hrane // 18.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije 19-21. listopada 2011. Opatija, hotel Milenij
Opatija, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)


CROSBI ID: 532252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvoći hrane
(New methodology in the assessment of food safety and quality)

Autori
Giacometti, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Izvornik
18.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije 19-21. listopada 2011. Opatija, hotel Milenij / - , 2011

Skup
18.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.10.2011. - 21.10.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
hrana; sigurnost; izvornost; proteomika; metabolomika
(food; safety; authenticity)

Sažetak
Primjenom postojećih EU regulativa gotovo je u cjelosti pokriven sustav kakvoće hrane. Međutim, niz afera u zemljama EU poljuljale su povjerenje potrošača u kakvoću i sigurnost hrane na tržištu. Europska komisija nastoji povratiti izgubljeno povjerenje potrošača provođenjem platforme Food Safety-From the Farm to the Fork. Pristupom integrirane sigurnosti hrane, u zemljama EU omogućuje se učinkovito funkcioniranje unutarnjeg tržišta kroz odgovarajuće mjere praćenja sigurnosti hrane, a koje obuhvaćaju praćenje zdravlja, dobrobiti i prehrane životinja i zdravlja biljaka. Europski potrošač mora biti informiran ne samo o kakvoći i sigurnosti, već i o geografskom porijeklu hrane. To uključuje uvođenje sustava sljedivosti i autentičnosti (određivanje vrsta i značajki krivotvorenja), razvijanje troškovno učinkovitih metoda koje mogu provjeriti podrijetlo hrane, određivanje karte hrane (DNA verifikacija), razvijanje specifikacija koje se odnose na podrijetlo, a koje su primjenjive u sustavu sljedivosti. Uvođenjem ciljnih metodologija provjere hrane omogućava se veća specifičnost primjenom metoda određivanja autentičnosti kao što su određivanje omjera izotopa, proteomika (određivanje značajki peptida), metabolomika (određivanje značajki metabolita), DNA i ostale metode (korištenje antitijela, lektin čip, enzimski testovi, mikroskopija). Primjenom proteomike u tehnologiji hrane omogućeno je praćenje sastava namirnica i njihovih promjena tijekom proizvodnog procesa, naročito u karakterizaciji i standardizaciji sirovina, razvoju procesa, otkrivanja varijacija među različitim proizvodnim serijama, itd. Osim toga, proteomika omogućava praćenje biološke i mikrobiološke sigurnosti kao i otkrivanje genetski modificirane hrane. U razvojnom putu hrane, nove metodologije su nezamijenjive u procjeni sigurnosti i primjeni značajki kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Profili:

Avatar Url Jasminka Giacometti (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Giacometti, Jasminka
Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvoći hrane // 18.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije 19-21. listopada 2011. Opatija, hotel Milenij
Opatija, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
Giacometti, J. (2011) Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvoći hrane. U: 18.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije 19-21. listopada 2011. Opatija, hotel Milenij.
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka}, year = {2011}, keywords = {hrana, sigurnost, izvornost, proteomika, metabolomika}, title = {Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvo\'{c}i hrane}, keyword = {hrana, sigurnost, izvornost, proteomika, metabolomika}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka}, year = {2011}, keywords = {food, safety, authenticity}, title = {New methodology in the assessment of food safety and quality}, keyword = {food, safety, authenticity}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font