Pregled bibliografske jedinice broj: 532252
Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvoći hrane
Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvoći hrane // 18.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije 19-21. listopada 2011. Opatija, hotel Milenij
Opatija, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 532252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nove metodologije u procjeni sigurnosti i kakvoći hrane
(New methodology in the assessment of food safety and quality)
Autori
Giacometti, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Izvornik
18.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije 19-21. listopada 2011. Opatija, hotel Milenij
/ - , 2011
Skup
18.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.10.2011. - 21.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
hrana; sigurnost; izvornost; proteomika; metabolomika
(food; safety; authenticity)
Sažetak
Primjenom postojećih EU regulativa gotovo je u cjelosti pokriven sustav kakvoće hrane. Međutim, niz afera u zemljama EU poljuljale su povjerenje potrošača u kakvoću i sigurnost hrane na tržištu. Europska komisija nastoji povratiti izgubljeno povjerenje potrošača provođenjem platforme Food Safety-From the Farm to the Fork. Pristupom integrirane sigurnosti hrane, u zemljama EU omogućuje se učinkovito funkcioniranje unutarnjeg tržišta kroz odgovarajuće mjere praćenja sigurnosti hrane, a koje obuhvaćaju praćenje zdravlja, dobrobiti i prehrane životinja i zdravlja biljaka. Europski potrošač mora biti informiran ne samo o kakvoći i sigurnosti, već i o geografskom porijeklu hrane. To uključuje uvođenje sustava sljedivosti i autentičnosti (određivanje vrsta i značajki krivotvorenja), razvijanje troškovno učinkovitih metoda koje mogu provjeriti podrijetlo hrane, određivanje karte hrane (DNA verifikacija), razvijanje specifikacija koje se odnose na podrijetlo, a koje su primjenjive u sustavu sljedivosti. Uvođenjem ciljnih metodologija provjere hrane omogućava se veća specifičnost primjenom metoda određivanja autentičnosti kao što su određivanje omjera izotopa, proteomika (određivanje značajki peptida), metabolomika (određivanje značajki metabolita), DNA i ostale metode (korištenje antitijela, lektin čip, enzimski testovi, mikroskopija). Primjenom proteomike u tehnologiji hrane omogućeno je praćenje sastava namirnica i njihovih promjena tijekom proizvodnog procesa, naročito u karakterizaciji i standardizaciji sirovina, razvoju procesa, otkrivanja varijacija među različitim proizvodnim serijama, itd. Osim toga, proteomika omogućava praćenje biološke i mikrobiološke sigurnosti kao i otkrivanje genetski modificirane hrane. U razvojnom putu hrane, nove metodologije su nezamijenjive u procjeni sigurnosti i primjeni značajki kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Jasminka Giacometti
(autor)