Pregled bibliografske jedinice broj: 531260
Priprava 2, 2, 3, 4, 4-pentametil-3-pentanola i 2, 3, 4-trimetil-3-pentanola Grignardovom reakcijom
Priprava 2, 2, 3, 4, 4-pentametil-3-pentanola i 2, 3, 4-trimetil-3-pentanola Grignardovom reakcijom, 2005., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 531260 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava 2, 2, 3, 4, 4-pentametil-3-pentanola i 2, 3, 4-trimetil-3-pentanola Grignardovom reakcijom
(Synthesis of 2, 2, 3, 4, 5-pentamethyl-3-pentanol and 2, 3, 4-trimethyl-3-pentanol in Grignard rection)
Autori
Čović, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.03
Godina
2005
Stranica
28
Mentor
Vrček, Valerije
Neposredni voditelj
Ljubas, Danijel
Ključne riječi
grignardova reakcija; tercijarni alkohol; karbokation
(Grignard reaction; tertiary alcohol; carbocation)
Sažetak
1. Primjena dugotrajnog zagrijavanja reakcijske smjese (72h u postupku 3 i 4) uzrokuje niža iskorištenja reakcije (oko 10%) u odnosu na postupke (npr. 1 i 2) u kojima se refluksiranje provodilo samo 2h (iskorištenja preko 40%) ili 24h (postupak 5) u kojem je iskorištenje preko 30%. To je vidljivo i iz podataka u Tablici 2. moguće je da tijekom produženog zagrijavanja dolazi do eliminacije metilnog vodika i pregradnje Grignardovog kompleksa u alken. (Slika 31.) 2. Postupci 6 i 7 pokazuju da je optimalno vrijeme zagrijavanja reakcijske smjese kod priprave Alkohola 1 oko 24h. Također je uočeno da nije potrebno pothlađivanje eterske otopine Grignardovog reagensa prije dokapavanja otopine ketona. Ukoliko se magnezij koristi u dvostrukom suvišku u odnosu na metil-jodid i keton, iskorištenje se povećava za 15-ak %. 3. Optimalno vrijeme zagrijavanja reakcijske smjese u slučaju priprave Alkohola 2 je oko 3h. To znači da je reakcija CH3MgI s izopropilnim derivatom mnogo brža od odgovarajuće reakcije s tert-butilnim derivatom. Vjerojatan razlog toj razlici je sterički efekt tert-butilnih skupina koje otežavaju pristup Grignardovog reagensa ketonu. 4. Iskorištenja u reakciji s Ketonom 2 su redovito viša od odgovarajućih iskorištenja s Ketonom 1. Iako izopropilni derivat posjeduje α-vodikov atom zbog kojeg su moguće reakcije enolizacije, čini se da je sterički faktor mnogo važniji za odvijanje reakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb