Pregled bibliografske jedinice broj: 530530
Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja
Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 530530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni profil, antioksidacijski i antimikrobni potencijal odabranoga ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja
(Phenolic profile, antioxidant and antimicrobial potential of selected Mediterranean herbs)
Autori
Generalić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.10
Godina
2011
Stranica
193
Mentor
Katalinić, Višnja ; Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
mediteransko bilje; fenolni spojevi; HPLC; antioksidacijska svojstva; antimikrobna svojstva
(Mediterranean herbs; phenolic compounds; HPLC; antioxidant properties; antimicrobial)
Sažetak
U ovom radu je istražena povezanost između kemijskog sastava i bioloških svojstava ekstrakata ljekovitoga bilja mediteranskoga podneblja. Polifenolni profil biljnih ekstrakta određen je primjenom spektrofotometrijskih metoda i HPLC tehnike, a za određivanje antioksidacijske aktivnost korištene su metode FRAP, DPPH, ABTS, superoksid anion, BR, kelatiranje i β-karoten metoda. Antimikrobni učinak ispitan je prema gram-negativnim i gram-pozitivnim bakterijama. Rezultati istraživanja ukazuju na varijacije među biljnim ekstraktima u sadržaju ukupnih fenola, pojedinih fenolnih podgrupa i pojedinačnih fenola određenih HPLC tehnikom. Za Lamiaceae je potvrđen visok udio neflavonoida i dominacija ružmarinske kiseline, kao i njen utjecaj na antioksidacijska svojstva tih ekstrakata. U istraživanim ekstraktima ljekovitog bilja je dokazana prisutnost stilbena, koja prema dostupnim podacima, u mediteranskim biljkama, do sada još nije bila istraživana. Dokazane su razlike u antioksidacijskoj aktivnosti i antimikrobnoj učinkovitosti među istraživanim ekstraktima. Za Lamiaceae su dokazana najbolja antioksidacijska svojstva primjenom svih metoda. Svi ekstrakti su pokazali antibakterijsko djelovanje prema gram-pozitivnim bakterijama, a najniže MIC vrijednosti dobivene su za ekstrakte smilja i kadulje. Svi biljni ekstrakti su djelovali na Campylobacter coli, dok su ostale gram-negativne bakterije bile otpornije. Istraživanjem utjecaja fenofaze, dokazan je značajan utjecaj perioda branja na fenolni sastav i biološka svojstva ekstrakta kadulje. Najveći sadržaj flavonoida, najbolja antioksidacijska i antibakterijska svojstva imao je ekstrakt kadulje iz svibnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb