Pregled bibliografske jedinice broj: 530064
Proizvodnja prošeka
Proizvodnja prošeka // Gospodarski list, 16 (2011), 37-44 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 530064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja prošeka
(Prošek production)
Autori
Preiner Darko
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 16
(2011);
37-44
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
prošek; sorte; tehnologija
(prošek; cultivars; technology)
Sažetak
Vrhunski prošek je vrsta predikatnog vina koje se dobiva fermentacijom mošta iz prosušenog grožđa. Proizvodi se iz bijelih i iz crnih sorata vinove loze. Proizvodnja prošeka ima u području primorske Hrvatske jaku dugu povjest, a prošek se kao takav smatra se autohtonim hrvatskim proizvodom. Osim u području Dalmacije i djela sjevernog hrvatskog primorja gotovo da i nema drugih područja gdje se ta vrsta desertnog vina proizvodi. Prema zakonu o vinu prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim podrijetlom iz regije Primorska hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)