Pregled bibliografske jedinice broj: 529537
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 529537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Characterization of amylolytic activity of bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)
Autori
Peklić, Morana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2011
Stranica
105
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
amilolitička bakterija mliječne kiseline; Lactobacillus amylovorus; afinitetna kromatografija; amilaze
(amylolytic lactic acid bacterium; Lactobacillus amylovorus; affinity chromatography; amilases)
Sažetak
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojena je u hranjivoj MRS-mal podlozi u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom. U odabranim uvjetima bakterija metabolizira maltozu iz podloge i proizvodi mliječnu kiselinu i octenu kiselinu i sintetizira biomasu. Tijekom uzgoja, u stanicama ove amilolitičke bakterije sintetiziraju se amilolitički enzimi koji se transportiraju u vanstanični prostor. Iz supernatanta bakterijske kulture izdvojena su i djelomično pročišćena afinitetnom kromatografijom dva proteina koji hidroliziraju škrob - amilaza 1 i amilaza 2. Slično kao alfa-amilaza izolirana iz Bacillus sp. i betaamilaza izolirana iz ječma, amilaza 1 i amilaza 2 hidroliziraju škrob do: glukoze, maltoze, maltotrioze, maltopentaoze i maltooligosaharida s više od sedam glukoznih podjedinica. Nakon elektroforeze u poliakrilamidnom gelu u prisustvu natrijevog dodecilsulfata procijenjena je molekulska masa oba proteina i za amilazu 1 ova vrijednost iznosi oko 25 kDa, a za amilazu 2 oko 35 kDa. Oba enzima posjeduju amilolitičku aktivnost i, sukladno literaturnim podacima, može se pretpostaviti da su ova dva proteina fragmenti alfa-amilaze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Slavica
(mentor)