Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 529537

Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T


Peklić, Morana
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 529537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Characterization of amylolytic activity of bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)

Autori
Peklić, Morana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2011

Stranica
105

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
amilolitička bakterija mliječne kiseline; Lactobacillus amylovorus; afinitetna kromatografija; amilaze
(amylolytic lactic acid bacterium; Lactobacillus amylovorus; affinity chromatography; amilases)

Sažetak
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojena je u hranjivoj MRS-mal podlozi u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom. U odabranim uvjetima bakterija metabolizira maltozu iz podloge i proizvodi mliječnu kiselinu i octenu kiselinu i sintetizira biomasu. Tijekom uzgoja, u stanicama ove amilolitičke bakterije sintetiziraju se amilolitički enzimi koji se transportiraju u vanstanični prostor. Iz supernatanta bakterijske kulture izdvojena su i djelomično pročišćena afinitetnom kromatografijom dva proteina koji hidroliziraju škrob - amilaza 1 i amilaza 2. Slično kao alfa-amilaza izolirana iz Bacillus sp. i betaamilaza izolirana iz ječma, amilaza 1 i amilaza 2 hidroliziraju škrob do: glukoze, maltoze, maltotrioze, maltopentaoze i maltooligosaharida s više od sedam glukoznih podjedinica. Nakon elektroforeze u poliakrilamidnom gelu u prisustvu natrijevog dodecilsulfata procijenjena je molekulska masa oba proteina i za amilazu 1 ova vrijednost iznosi oko 25 kDa, a za amilazu 2 oko 35 kDa. Oba enzima posjeduju amilolitičku aktivnost i, sukladno literaturnim podacima, može se pretpostaviti da su ova dva proteina fragmenti alfa-amilaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peklić, Morana
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Peklić, M. (2011) 'Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pekli\'{c}, Morana}, year = {2011}, pages = {105}, keywords = {amiloliti\v{c}ka bakterija mlije\v{c}ne kiseline, Lactobacillus amylovorus, afinitetna kromatografija, amilaze}, title = {Karakterizacija amiloliti\v{c}ke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {amiloliti\v{c}ka bakterija mlije\v{c}ne kiseline, Lactobacillus amylovorus, afinitetna kromatografija, amilaze}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pekli\'{c}, Morana}, year = {2011}, pages = {105}, keywords = {amylolytic lactic acid bacterium, Lactobacillus amylovorus, affinity chromatography, amilases}, title = {Characterization of amylolytic activity of bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {amylolytic lactic acid bacterium, Lactobacillus amylovorus, affinity chromatography, amilases}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font