Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 529287

Stavovi studenata o dobrobiti životinja i njihov utjecaj na potrošnju mesa


Knežević, Ivana Katarina
Stavovi studenata o dobrobiti životinja i njihov utjecaj na potrošnju mesa, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 529287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stavovi studenata o dobrobiti životinja i njihov utjecaj na potrošnju mesa
(Students' attitudes towards animal welfare and their influence on meat consumption)

Autori
Knežević, Ivana Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2011

Stranica
27

Mentor
Cerjak, Marija

Ključne riječi
dobrobit životinja; stavovi studenata; konzumacija mesa; segmentacija
(animal welfare; students' attitudes; meat consumption; segmentation)

Sažetak
Dobrobiti životinja podrazumijeva poštivanje životinja kao živih bića te brigu o njima na zatvorenim i kontroliranim gospodarstvima u svrhu uzgoja ili držanja. Svako gospodarstvo životinjama treba pružiti optimalne uvjete u pogledu smještaja, hrane, higijene, omogućiti im izražavanje prirodnog ponašanja te se etički korektno odnositi prema njima (bez maltretiranja i zlostavljanja). Posljednjih godina, kako u svijetu tako i u Europi, raste interes potrošača za dobrobit životinja na gospodarstvima i kvalitetu proizvoda životinjskog podrijetla. Cilj ovog rada je bio istražiti stavove hrvatskih studenata prema dobrobiti životinja i kako oni utječu na konzumaciju mesa. Istraživanje provedeno na 286 studenata pokazalo je da studenti dobro razumiju pojam dobrobiti životinja i da im je važno da se pazi na dobrobit životinja na gospodarstvima, ali većina njih ipak ne razmišlja o dobrobiti životinja prilikom kupovine mesa i mesnih prerađevina. S obzirom na razlike u stavovima prema dobrobiti životinja studenti su podijeljeni u 4 segmenta: s negativnim stavom, neutralnim stavom, pozitivnim i izrazito pozitivnim stavom. Većina ispitanika s negativnim i neutralnim stavom konzumira meso svaki dan i smatraju se velikim ljubiteljima mesa, dok oni s pozitivnim i izrazito pozitivnim stavomkonzumiraju meso nešto rjeđe. Studenti koji su spremni platiti više za proizvode koji dolaze od životinja kod kojih se poštivala njihova dobrobit najviše imaju pozitivan i izrazito pozitivan stav, a oni koji nisu spremni platiti više najviše imaju negativan stav. Studentice su pokazale veću empatiju prema životinjama na farmama od studenata.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Ivana Katarina
Stavovi studenata o dobrobiti životinja i njihov utjecaj na potrošnju mesa, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Knežević, I. (2011) 'Stavovi studenata o dobrobiti životinja i njihov utjecaj na potrošnju mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Ivana Katarina}, year = {2011}, pages = {27}, keywords = {dobrobit \v{z}ivotinja, stavovi studenata, konzumacija mesa, segmentacija}, title = {Stavovi studenata o dobrobiti \v{z}ivotinja i njihov utjecaj na potro\v{s}nju mesa}, keyword = {dobrobit \v{z}ivotinja, stavovi studenata, konzumacija mesa, segmentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Ivana Katarina}, year = {2011}, pages = {27}, keywords = {animal welfare, students' attitudes, meat consumption, segmentation}, title = {Students' attitudes towards animal welfare and their influence on meat consumption}, keyword = {animal welfare, students' attitudes, meat consumption, segmentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font