Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 528838

Količina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom


Kučko, Lucija
Količina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 528838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom
(Protein content and reactive amino groups in wheat seeds infested by granary weevil)

Autori
Kučko, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
04.10

Godina
2011

Stranica
16

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
proteini; pšenica; reaktivne amino skupine; žitni žižak
(granary weevil; protein; reactive amino groups; wheat)

Sažetak
Nevidljiva zaraza zrna pšenice žitnim žiškom (Sitophilus granarius L.) je jedan od glavnih problema kod skladištenja zrna zbog nedostatka brze i jeftine metode detekcije zaraze, osobito kada je mali broj zrna zaražen larvama. U ovom je radu ispitana mogućnost detekcije zaraze zrna pšenice žitnim žiškom na osnovi količine proteina i reaktivnih amino skupina. Četiri vrste ekstrakata: 50 mM Tris-HCl pufer pH 8, 9, 55% izopropanol, metanol i 20% trikloroctena kiselina, ispitano je na sadržaj proteina metodom po Bradfordici, te sadržaj reaktivnih amino skupina o-ftaldialdehid (OPA) metodom. Rezultati pokazuju značajne razlike između zaraženih i nezaraženih zrna pšenice u sadržaju reaktivnih amino skupina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kučko, Lucija
Količina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kučko, L. (2011) 'Količina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{c}ko, Lucija}, year = {2011}, pages = {16}, keywords = {proteini, p\v{s}enica, reaktivne amino skupine, \v{z}itni \v{z}i\v{z}ak}, title = {Koli\v{c}ina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima p\v{s}enice zara\v{z}enim \v{z}itnim \v{z}i\v{s}kom}, keyword = {proteini, p\v{s}enica, reaktivne amino skupine, \v{z}itni \v{z}i\v{z}ak}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{c}ko, Lucija}, year = {2011}, pages = {16}, keywords = {granary weevil, protein, reactive amino groups, wheat}, title = {Protein content and reactive amino groups in wheat seeds infested by granary weevil}, keyword = {granary weevil, protein, reactive amino groups, wheat}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font