Pregled bibliografske jedinice broj: 528761
Novi potenciometrijski amilazni senzor
Novi potenciometrijski amilazni senzor, 2011., doktorska disertacija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 528761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Novi potenciometrijski amilazni senzor
(A new potentiometric amylase sensor)
Autori
Sakač, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
04.02
Godina
2011
Stranica
107
Mentor
Sak-Bosnar, Milan
Neposredni voditelj
Milardović, Stjepan
Ključne riječi
α-amilaza; potenciometrijski senzor; škrob; trijodid
(α-amylase; potentiometric sensor; starch; triiodide)
Sažetak
Amilaze su važni biološki i industrijski enzimi koji kataliziraju hidrolizu škroba. Nehidrolizirani škrob, čija je količina obrnuto proporcionalna koncentraciji amilaze, stvara kompleks s trijodidom smanjujući pritom početnu koncentraciju trijodida. Promjena koncentracije trijodidnog iona (koji postoji jedino uz suvišak jodidnih iona) izaziva promjenu vrijednosti omjera redoks-para trijodid/jodid, što prema Nernstovom izrazu uzrokuje promjenu redoks-potencijala redoks-senzora. Ta je promjena u direktnoj korelaciji s koncentracijom α-amilaze. U istraživanju je predložen teoretski model odziva platinskog redoks-senzora. Eksperimentalni podaci usporeñeni su s predloženim teoretskim modelom uz odabir i optimiranje parametara senzora i sastava analita. Senzor je testiran na modelnim i realnim (industrijskim i biološkim) materijalima koji sadrže α-amilazu. Rezultati su usporeñeni sa standardnom metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
291-0580000-0169 - Kemijski senzori za primjenu u biomedicini, hrani i zaštiti okoliša (Sak-Bosnar, Milan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju