Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 527659

Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica


Ereš, Tina
Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 527659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica
(Isolation and identification of starter cultures in fermented dry sausages)

Autori
Ereš, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2011

Stranica
42

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
trajne kobasice; mikrobna flora; mesni proizvodi; metode identifikacije
(dry sausages; microbial population; meat products; methods of identification)

Sažetak
Trajne kobasice se po svom sirovinskom sastavu i prehrambenoj vrijednosti smatraju najvrijednijim kobasičarskim proizvodom te se pri njihovoj proizvodnji pridaje posebna važnost kakvoći upotrebljenih sirovina i dodataka. Nutritivnoj kakvoći, teksturi, aromi i sigurnosti samog proizvoda značajno doprinose mnogi mikroorganizmi, pa je stoga cilj ovog rada bio identificirati prisutne komercijalne starter kulture. U istraživanjima su korišteni uzorci trajnih kobasica: zimske, bečke i srijemske u kojima je metodama fenotipske identifikacije analizirana prisutnost (dominantnost) sljedećih bakterija: Lactobacillus plantarum, L. brevis, L. helveticus, Staphylococcus xylosus, S. simulans, S. carnosus koji su u pravilu najzastupljenija mikrobna populacija u mesnim proizvodima. U uzorcima nisu dokazane patogene vrste mikroorganizama što ih čini ispravnima i sigurnima za konzumaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ereš, Tina
Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ereš, T. (2011) 'Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ere\v{s}, Tina}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {trajne kobasice, mikrobna flora, mesni proizvodi, metode identifikacije}, title = {Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica}, keyword = {trajne kobasice, mikrobna flora, mesni proizvodi, metode identifikacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ere\v{s}, Tina}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {dry sausages, microbial population, meat products, methods of identification}, title = {Isolation and identification of starter cultures in fermented dry sausages}, keyword = {dry sausages, microbial population, meat products, methods of identification}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font