Pregled bibliografske jedinice broj: 527659
Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica
Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 527659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i identifikacija starter kultura iz fermentiranih trajnih kobasica
(Isolation and identification of starter cultures in fermented dry sausages)
Autori
Ereš, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2011
Stranica
42
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
trajne kobasice; mikrobna flora; mesni proizvodi; metode identifikacije
(dry sausages; microbial population; meat products; methods of identification)
Sažetak
Trajne kobasice se po svom sirovinskom sastavu i prehrambenoj vrijednosti smatraju najvrijednijim kobasičarskim proizvodom te se pri njihovoj proizvodnji pridaje posebna važnost kakvoći upotrebljenih sirovina i dodataka. Nutritivnoj kakvoći, teksturi, aromi i sigurnosti samog proizvoda značajno doprinose mnogi mikroorganizmi, pa je stoga cilj ovog rada bio identificirati prisutne komercijalne starter kulture. U istraživanjima su korišteni uzorci trajnih kobasica: zimske, bečke i srijemske u kojima je metodama fenotipske identifikacije analizirana prisutnost (dominantnost) sljedećih bakterija: Lactobacillus plantarum, L. brevis, L. helveticus, Staphylococcus xylosus, S. simulans, S. carnosus koji su u pravilu najzastupljenija mikrobna populacija u mesnim proizvodima. U uzorcima nisu dokazane patogene vrste mikroorganizama što ih čini ispravnima i sigurnima za konzumaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)