Pregled bibliografske jedinice broj: 527554
Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja koštica marelica
Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja koštica marelica, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 527554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja koštica marelica
(Analysis of the physico – chemical properties of apricot kernel oil)
Autori
Zlatić, Margita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2011
Stranica
57
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
koštice marelica; ulje; masne kiseline; amigdalin
(apricot kernel; oil; fatty acids; amygdalin)
Sažetak
Koštice marelica su značajan nus-proizvod zaostao prilikom prerade marelica, jer sadrže veliku količinu ulja vrlo atraktivnog nutritivnog sastava. Cilj ovoga rada bio je ispitati fizikalno – kemijske karakteristike ulja koštica marelica dvanaest različitih sorti, koristeći standardne analitičke metode. Određena je zastupljenost ulja u košticama, njihov lipidni profil, kao i indeks refrakcije, te saponifikacijski broj, slobodne masne kiseline, esterski, jodni i peroksidni broj ulja, te je utvrđena prisutnost amigdalina u tim košticama. Rezultati su pokazali kako koštice marelica sadrže približno 50% ulja bogatog nezasićenim masnim kiselinama, napose oleinskom i linolnom. Ulje koštica marelica sadrži i skvalen te je poželjno njegovo korištenje u prehrambene svrhe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)