Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 527554

Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja koštica marelica


Zlatić, Margita
Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja koštica marelica, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 527554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja koštica marelica
(Analysis of the physico – chemical properties of apricot kernel oil)

Autori
Zlatić, Margita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2011

Stranica
57

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
koštice marelica; ulje; masne kiseline; amigdalin
(apricot kernel; oil; fatty acids; amygdalin)

Sažetak
Koštice marelica su značajan nus-proizvod zaostao prilikom prerade marelica, jer sadrže veliku količinu ulja vrlo atraktivnog nutritivnog sastava. Cilj ovoga rada bio je ispitati fizikalno – kemijske karakteristike ulja koštica marelica dvanaest različitih sorti, koristeći standardne analitičke metode. Određena je zastupljenost ulja u košticama, njihov lipidni profil, kao i indeks refrakcije, te saponifikacijski broj, slobodne masne kiseline, esterski, jodni i peroksidni broj ulja, te je utvrđena prisutnost amigdalina u tim košticama. Rezultati su pokazali kako koštice marelica sadrže približno 50% ulja bogatog nezasićenim masnim kiselinama, napose oleinskom i linolnom. Ulje koštica marelica sadrži i skvalen te je poželjno njegovo korištenje u prehrambene svrhe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zlatić, Margita
Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja koštica marelica, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zlatić, M. (2011) 'Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja koštica marelica', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zlati\'{c}, Margita}, year = {2011}, pages = {57}, keywords = {ko\v{s}tice marelica, ulje, masne kiseline, amigdalin}, title = {Analiza fizikalno – kemijskih svojstava ulja ko\v{s}tica marelica}, keyword = {ko\v{s}tice marelica, ulje, masne kiseline, amigdalin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zlati\'{c}, Margita}, year = {2011}, pages = {57}, keywords = {apricot kernel, oil, fatty acids, amygdalin}, title = {Analysis of the physico – chemical properties of apricot kernel oil}, keyword = {apricot kernel, oil, fatty acids, amygdalin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font