Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 527055

Odlike proizvodnje ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj


Rimac, Josip
Odlike proizvodnje ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 527055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike proizvodnje ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj
(Characteristics of sheep meat production in Croatia)

Autori
Rimac, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2011

Stranica
27

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
Uzgoj ovaca; proizvodnja ovčjeg mesa; Hrvatska
(Sheep farming; sheep meat production; Croatia)

Sažetak
Tema ovog završnog rada je utvrditi ukupan broj ovaca u Republici Hrvatskoj namijenjenih proizvodnji mesa, njihovu distribuciju po uzgojnim područjima, pasminsku strukturu te odlike i sustave proizvodnje ovčjeg (janjećeg)mesa. Meso (janjetina) primarni je proizvod u Hrvatskoj i najviše ga se proizvodi na području Zadarske te ostalih primorskih županija u ekstenzivnom sustavu uzgoja. Proizvodnja janjećeg mesa izrazito je sezonska. Rad je podijeljen u sedam dijelova, a to su: Naslov, Sažetak, Sadržaj, Uvod, Rezultati rada, Zaključna razmatranja, Popis literature. U posljednja dva desetljeća ovčarstvo u Republici Hrvatskoj poprimilo je odlike najprogresivnije grane stočarstava. Domovinski rat se negativno odrazio na brojno stanje ovaca u Republici Hrvatskoj, prije rata bilo je 750 000 grla ovaca, a danas je taj broj gotovo prepolovljen. Ovca je skromna, otporna i prilagodljiva i vrlo korisna domaća životinja. Rad obuhvaća i područje gospodarstvene važnosti od davnih vremena do danas uz prikaz stanja ovčarstva u svijetu i Hrvatskoj. Važnost pasmine (genotipa) u ostvarenju proizvodnog cilja, također je naveden pasminski sastav ovaca u hrvatskoj. Posebno je obrađen dio proizvodnja mesa. Treba još naglasiti da se Republika Hrvatska nalazi na pragu ulaska u EU, te su stoga potrebne temeljite reforme, da bi bilo konkurenti na domaćem i inozemnom tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rimac, Josip
Odlike proizvodnje ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rimac, J. (2011) 'Odlike proizvodnje ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rimac, Josip}, year = {2011}, pages = {27}, keywords = {Uzgoj ovaca, proizvodnja ov\v{c}jeg mesa, Hrvatska}, title = {Odlike proizvodnje ov\v{c}jeg mesa u Republici Hrvatskoj}, keyword = {Uzgoj ovaca, proizvodnja ov\v{c}jeg mesa, Hrvatska}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rimac, Josip}, year = {2011}, pages = {27}, keywords = {Sheep farming, sheep meat production, Croatia}, title = {Characteristics of sheep meat production in Croatia}, keyword = {Sheep farming, sheep meat production, Croatia}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font