Pregled bibliografske jedinice broj: 527055
Odlike proizvodnje ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj
Odlike proizvodnje ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 527055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odlike proizvodnje ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj
(Characteristics of sheep meat production in Croatia)
Autori
Rimac, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2011
Stranica
27
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
Uzgoj ovaca; proizvodnja ovčjeg mesa; Hrvatska
(Sheep farming; sheep meat production; Croatia)
Sažetak
Tema ovog završnog rada je utvrditi ukupan broj ovaca u Republici Hrvatskoj namijenjenih proizvodnji mesa, njihovu distribuciju po uzgojnim područjima, pasminsku strukturu te odlike i sustave proizvodnje ovčjeg (janjećeg)mesa. Meso (janjetina) primarni je proizvod u Hrvatskoj i najviše ga se proizvodi na području Zadarske te ostalih primorskih županija u ekstenzivnom sustavu uzgoja. Proizvodnja janjećeg mesa izrazito je sezonska. Rad je podijeljen u sedam dijelova, a to su: Naslov, Sažetak, Sadržaj, Uvod, Rezultati rada, Zaključna razmatranja, Popis literature. U posljednja dva desetljeća ovčarstvo u Republici Hrvatskoj poprimilo je odlike najprogresivnije grane stočarstava. Domovinski rat se negativno odrazio na brojno stanje ovaca u Republici Hrvatskoj, prije rata bilo je 750 000 grla ovaca, a danas je taj broj gotovo prepolovljen. Ovca je skromna, otporna i prilagodljiva i vrlo korisna domaća životinja. Rad obuhvaća i područje gospodarstvene važnosti od davnih vremena do danas uz prikaz stanja ovčarstva u svijetu i Hrvatskoj. Važnost pasmine (genotipa) u ostvarenju proizvodnog cilja, također je naveden pasminski sastav ovaca u hrvatskoj. Posebno je obrađen dio proizvodnja mesa. Treba još naglasiti da se Republika Hrvatska nalazi na pragu ulaska u EU, te su stoga potrebne temeljite reforme, da bi bilo konkurenti na domaćem i inozemnom tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)