Pregled bibliografske jedinice broj: 526830
Učinak dužine termičkog tretmana i dužine čuvanja na kemijska svojstva nektarine sorte ''Venus''
Učinak dužine termičkog tretmana i dužine čuvanja na kemijska svojstva nektarine sorte ''Venus'', 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 526830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak dužine termičkog tretmana i dužine čuvanja na kemijska svojstva nektarine sorte ''Venus''
(The effect of length of heat treatment and storage duration on chemical tratits of nectarine ''Venus'')
Autori
Kuljanac, Adrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2011
Stranica
31
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
nektarina; toplinski tretman; kalo
(nectarine; heat treatment; weight loss)
Sažetak
Plodovi nektarine sorte “Venus” ubrani u optimalnoj fazi zrelosti bili su podvrgnuti tretmanima potapanja u toplu vodu, na temperaturi od 48o C u vremenskom trajanju od 6 i 12 minuta. Nakon dva i četiri tjedna čuvanja u hladnjači na 0o C, bile su provedene standardne analize kakvoće. Ispostavilo se kako tretmani značajno utječu na smanjenje propadanja plodova nektarine. Nakon dva tjedna čuvanja plodovi nektarine sorte ''Venus'' pokazali su niski kalo, što predstavlja dobar iskorak u korištenju toplinskih tretmana za kraće vrijeme čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)