Pregled bibliografske jedinice broj: 526672
Postupci s jagodama od berbe do potrošača
Postupci s jagodama od berbe do potrošača, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 526672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupci s jagodama od berbe do potrošača
(Postharvest handling of strawberry fruit)
Autori
Spajić, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2011
Stranica
23
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
jagoda; transport; skladištenje; hlađenje; temperatura
(strawberry; transport; storage; cooling; temperature)
Sažetak
Jagoda je osjetljivo voće podložno mehaničkim oštećenjima stoga se prema njoj treba odnositi sa velikom pažnjom. Plodovi se ručno beru i pažljivo spuštaju u plastične posude različitih veličina tj. plastične posudice koje mogu biti za 500, 750 i 1000 g proizvoda. Mogu se pakirati i voziti odmah do prodajnog mjesta koje ne smije u tom slučaju biti dalje od sat vremena vožnje. U suprotnom se voze na razvrstavanje, pakiranje i hlađenje i daljni prijevoz na udaljenija mjesta ili skladištenje. Jagoda je voćka podložna bolestima pa se konstantno traže novi načini uzgoja i zaštite od bolesti. Postoje različiti načini pakiranja jagoda za prodaju i transport, kako ručno, tako i strojno. Kod jagode za prodaju u svježem stanju moramo paziti na temperaturu i vlagu hladnjača u kojima se skladište i čuvaju za prodaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)