Pregled bibliografske jedinice broj: 526663
Fiziološki poremećaji jabuka tijekom čuvanja uzrokovani nepravovremenim vremenom berbe
Fiziološki poremećaji jabuka tijekom čuvanja uzrokovani nepravovremenim vremenom berbe, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 526663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološki poremećaji jabuka tijekom čuvanja uzrokovani nepravovremenim vremenom berbe
(Storage physiological disorders affected by harvest date)
Autori
Jelača, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2011
Stranica
19
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
površinski scald; sunčani scald; staklavost; posmeđenje mesa; datum berbe
(storage scald; sunscald; watercore; flesh browning; harvest date)
Sažetak
Jabuka je voće sa značajnim gubitcima kvalitete prilikom skladištenja i trgovine. Ti gubitci se uglavnom odnose na posmeđenje kožice, staklavost, površinski scald i sunčani scald kako bi se usporile fiziološke bolesti kod jabuka. Znači da treba sve isplanirati prije berbe i trebali bi biti manji gubici u berbi i u skladištenju jabuka u hladnjačama. Površinski scald je fiziološki poremećaj koji se najčešće pojavljuje u hladnjačama. Visoke temperature utječu na berbu jabuka i nedovoljno zreli plodovi isto tako utječu na berbu. Sunčani scald se pojavljuje u svim predjelima gdje se uzgaja jabuka. Naglo izlaganje plodova suncu zato dolazi do opeklina, prijelaz boje iz žute u smeđu boju kore jabuka. Unutarnje posmeđenje je fiziološka bolest koja se pojavljuje tijekom čuvanja na niskoj temperaturi u hladnjačama. Pojavljuju se kod jabuka koje su kasnije brane kao rezultat ozljeda od visoke koncentracijama CO2 u hladnjačama, veliki su gubici iz sezone u sezonu mogu rezultirati ovim fiziološkim poremećajem jabuka. Iako se može pojaviti na svim područjima uzgoja, staklavost se najčešće javlja u sušnim i polusušnim klimama, unutarnje propadanje mesa se može razviti u staklenim dijelovima, takvi plodovi se trebaju čim prije poslati na tržište.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Fruk
(mentor)