Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 526204

Optimiranje utjecaja različitih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera


Bertić, Marija
Optimiranje utjecaja različitih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 526204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje utjecaja različitih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera
(Optimization of different additives impact on inhibition of liquid sugar recrystallization)

Autori
Bertić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.09

Godina
2011

Stranica
58

Mentor
Velić, Darko

Neposredni voditelj
Jokić, Stela

Ključne riječi
tekući šećer ; naknadna kristalizacija ; limunska kiselina ; askorbinska kiselina ; gubitak topline
(liquid sugar ; recrystallization ; citric acid ; ascorbic acid ; heat loss)

Sažetak
U radu je ispitan utjecaj različitih dodataka tekućem šećeru s obzirom na mogućnost odgode i/ili sprječavanja naknadne kristalizacije. Promjene na uzorcima tekućeg šećera praćene su mjerenjem pH vrijednosti, boje, količine invertnog šećera, masene koncentracije suhe tvari saharoze te mikrobiološkom analizom uzoraka. Nakon provedenih preliminarnih istraživanja, odabrani dodaci za inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera su limunska i askorbinska kiselina u različitim masenim udjelima. Za praćenje promjene boje i količine invertnog šećera korištene su standardne ICUMSA metode ; masena koncentracija suhe tvari saharoze očitavana je direktno na refraktometru, a za mikrobiološku analizu uzoraka korištena je ICUMSA metoda membranske filtracije. Kristalizacija odabranih uzoraka izazvana je cijepljenjem uzoraka kristalima saharoze te njihovim hlađenjem. Uzorci s dodatkom askorbinske kiseline nisu dali zadovoljavajuće rezultate s obzirom na odgodu i/ili sprječavanje naknadne kristalizacije. Za razliku od njih, uzorci s dodatkom limunske kiseline daju zadovoljavajuće rezultate u pogledu odgađanja kristalizacije, a rezultati analiza uzoraka pokazuju kako oni i dalje udovoljavaju važećim pravilnicima s obzirom na sadržaj invertnog šećera, pH vrijednost i mikrobiološku ispravnost. Provedeno je i mjerenje s ciljem proračuna gubitaka topline kroz stijenku uređaja za otapanje tekućeg šećera. Proračun pokazuje da je izolacijom uređaja gubitak topline smanjen za 87, 42%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (mentor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Bertić, Marija
Optimiranje utjecaja različitih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bertić, M. (2011) 'Optimiranje utjecaja različitih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Berti\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {teku\'{c}i \v{s}e\'{c}er, naknadna kristalizacija, limunska kiselina, askorbinska kiselina, gubitak topline}, title = {Optimiranje utjecaja razli\v{c}itih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije teku\'{c}eg \v{s}e\'{c}era}, keyword = {teku\'{c}i \v{s}e\'{c}er, naknadna kristalizacija, limunska kiselina, askorbinska kiselina, gubitak topline}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Berti\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {liquid sugar, recrystallization, citric acid, ascorbic acid, heat loss}, title = {Optimization of different additives impact on inhibition of liquid sugar recrystallization}, keyword = {liquid sugar, recrystallization, citric acid, ascorbic acid, heat loss}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font