Pregled bibliografske jedinice broj: 526204
Optimiranje utjecaja različitih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera
Optimiranje utjecaja različitih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 526204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje utjecaja različitih dodataka na inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera
(Optimization of different additives impact on inhibition of liquid sugar recrystallization)
Autori
Bertić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2011
Stranica
58
Mentor
Velić, Darko
Neposredni voditelj
Jokić, Stela
Ključne riječi
tekući šećer ; naknadna kristalizacija ; limunska kiselina ; askorbinska kiselina ; gubitak topline
(liquid sugar ; recrystallization ; citric acid ; ascorbic acid ; heat loss)
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj različitih dodataka tekućem šećeru s obzirom na mogućnost odgode i/ili sprječavanja naknadne kristalizacije. Promjene na uzorcima tekućeg šećera praćene su mjerenjem pH vrijednosti, boje, količine invertnog šećera, masene koncentracije suhe tvari saharoze te mikrobiološkom analizom uzoraka. Nakon provedenih preliminarnih istraživanja, odabrani dodaci za inhibiciju naknadne kristalizacije tekućeg šećera su limunska i askorbinska kiselina u različitim masenim udjelima. Za praćenje promjene boje i količine invertnog šećera korištene su standardne ICUMSA metode ; masena koncentracija suhe tvari saharoze očitavana je direktno na refraktometru, a za mikrobiološku analizu uzoraka korištena je ICUMSA metoda membranske filtracije. Kristalizacija odabranih uzoraka izazvana je cijepljenjem uzoraka kristalima saharoze te njihovim hlađenjem. Uzorci s dodatkom askorbinske kiseline nisu dali zadovoljavajuće rezultate s obzirom na odgodu i/ili sprječavanje naknadne kristalizacije. Za razliku od njih, uzorci s dodatkom limunske kiseline daju zadovoljavajuće rezultate u pogledu odgađanja kristalizacije, a rezultati analiza uzoraka pokazuju kako oni i dalje udovoljavaju važećim pravilnicima s obzirom na sadržaj invertnog šećera, pH vrijednost i mikrobiološku ispravnost. Provedeno je i mjerenje s ciljem proračuna gubitaka topline kroz stijenku uređaja za otapanje tekućeg šećera. Proračun pokazuje da je izolacijom uređaja gubitak topline smanjen za 87, 42%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek