Pregled bibliografske jedinice broj: 525752
Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike
Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 525752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike
(Antioxidant potential of broccoli and borecole extracts)
Autori
Vukančić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
13.07
Godina
2011
Stranica
37
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
Brassica oleracea var. italica; Brassica oleracea var. acephala; antioksidacijski potencijal; DPPH metoda
(Brassica oleracea var. italica; Brassica oleracea var. acephala; antioxidant potential; DPPH method)
Sažetak
U ovom radu ispitan je antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike kupljenih na lokalnoj tržnici (Split). Brokula (Brassica oleracea var. italica) i raštika (Brassica oleracea var. acephala) su povrće iz roda Brassica (kupusi), porodica Brassicaceae (kupusnjače) koje se od davnina koriste u ljudskoj prehrani u mediteranskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Ekstrakti brokule i raštike pripremljeni su na dva načina, direktnom destilacijom biljnog materijala (u daljnjem tekstu destilat) i ekstrakcijom organskim otapalom nakon provedene autolize, odnosno hidrolize endogenim enzimom mirozinazom (u daljnjem tekstu ekstrakt). Antioksidacijska svojstva ekstrakata istražena su metodom uklanjanja, odnosno vezivanja slobodnog DPPH radikala (DPPH metoda). Destilat i ekstrakt brokule imaju slična antioksidacijska svojstva, a njihov antioksidacijski učinak povećava se s porastom koncentracije. Antioksidacijski potencijal ekstrakta raštike u ispitivanom rasponu koncentracija je nešto lošiji od antioksidacijskog potencijala ekstrakta brokule. Destilat raštike nije pokazao antioksidacijski potencijal. Praćen je pad apsorbancije otopine DPPH radikala u koju je dodan antioksidans određene koncentracije s vremenom. Pad apsorbancije direktno je povezan s brzinom vezivanja DPPH radikala, odnosno njegovog uklanjanja iz otopine od strane antioksidansa. Izgled krivulja pada apsorbancije za otopine DPPH u koje je dodan ekstrakt brokule, bez obzira na koncentraciju, je vrlo sličan, odnosno uklanjanje DPPH radikala je ujednačeno. Izgled krivulja pada apsorbancije za otopine DPPH u koje je dodan destilat brokule ovisi o koncentraciji destilata. Vezivanje DPPH radikala znatno je sporije u otopinama u koje je dodana manja koncentracija destilata, a izgled krivulja pada apsorbancije za te otopine sličan je krivulji pada apsorbancije kontrolne otopine. Pad vrijednosti apsorbancije otopina DPPH u koje su dodane različite koncentracije ekstrakta raštike pokazao je da bolji antioksidacijski učinak imaju ekstrakti raštike niže koncentracije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ani Radonić
(mentor)