Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 525752

Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike


Vukančić, Andrea
Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 525752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike
(Antioxidant potential of broccoli and borecole extracts)

Autori
Vukančić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
13.07

Godina
2011

Stranica
37

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
Brassica oleracea var. italica; Brassica oleracea var. acephala; antioksidacijski potencijal; DPPH metoda
(Brassica oleracea var. italica; Brassica oleracea var. acephala; antioxidant potential; DPPH method)

Sažetak
U ovom radu ispitan je antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike kupljenih na lokalnoj tržnici (Split). Brokula (Brassica oleracea var. italica) i raštika (Brassica oleracea var. acephala) su povrće iz roda Brassica (kupusi), porodica Brassicaceae (kupusnjače) koje se od davnina koriste u ljudskoj prehrani u mediteranskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Ekstrakti brokule i raštike pripremljeni su na dva načina, direktnom destilacijom biljnog materijala (u daljnjem tekstu destilat) i ekstrakcijom organskim otapalom nakon provedene autolize, odnosno hidrolize endogenim enzimom mirozinazom (u daljnjem tekstu ekstrakt). Antioksidacijska svojstva ekstrakata istražena su metodom uklanjanja, odnosno vezivanja slobodnog DPPH radikala (DPPH metoda). Destilat i ekstrakt brokule imaju slična antioksidacijska svojstva, a njihov antioksidacijski učinak povećava se s porastom koncentracije. Antioksidacijski potencijal ekstrakta raštike u ispitivanom rasponu koncentracija je nešto lošiji od antioksidacijskog potencijala ekstrakta brokule. Destilat raštike nije pokazao antioksidacijski potencijal. Praćen je pad apsorbancije otopine DPPH radikala u koju je dodan antioksidans određene koncentracije s vremenom. Pad apsorbancije direktno je povezan s brzinom vezivanja DPPH radikala, odnosno njegovog uklanjanja iz otopine od strane antioksidansa. Izgled krivulja pada apsorbancije za otopine DPPH u koje je dodan ekstrakt brokule, bez obzira na koncentraciju, je vrlo sličan, odnosno uklanjanje DPPH radikala je ujednačeno. Izgled krivulja pada apsorbancije za otopine DPPH u koje je dodan destilat brokule ovisi o koncentraciji destilata. Vezivanje DPPH radikala znatno je sporije u otopinama u koje je dodana manja koncentracija destilata, a izgled krivulja pada apsorbancije za te otopine sličan je krivulji pada apsorbancije kontrolne otopine. Pad vrijednosti apsorbancije otopina DPPH u koje su dodane različite koncentracije ekstrakta raštike pokazao je da bolji antioksidacijski učinak imaju ekstrakti raštike niže koncentracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vukančić, Andrea
Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Vukančić, A. (2011) 'Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukan\v{c}i\'{c}, Andrea}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {Brassica oleracea var. italica, Brassica oleracea var. acephala, antioksidacijski potencijal, DPPH metoda}, title = {Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i ra\v{s}tike}, keyword = {Brassica oleracea var. italica, Brassica oleracea var. acephala, antioksidacijski potencijal, DPPH metoda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukan\v{c}i\'{c}, Andrea}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {Brassica oleracea var. italica, Brassica oleracea var. acephala, antioxidant potential, DPPH method}, title = {Antioxidant potential of broccoli and borecole extracts}, keyword = {Brassica oleracea var. italica, Brassica oleracea var. acephala, antioxidant potential, DPPH method}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font