Pregled bibliografske jedinice broj: 525737
Izolacija kofeina iz čaja i kave
Izolacija kofeina iz čaja i kave, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 525737 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija kofeina iz čaja i kave
(Isolation of caffeine from tea and coffee)
Autori
Petrović, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
13.09
Godina
2011
Stranica
53
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
kofein; čaj; kava; izolacija; karakterizacija; UV; IR
(caffeine; tea; coffee; isolation; characterization; UV; IR)
Sažetak
U ovom radu izvršena je izolacija purinskog alkaloida kofeina iz čaja, mljevene i instant kave. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog kofeina korištene su metode i reakcije koje se najčešće navode u literaturi. To su: određivanje tališta, bojene reakcije, tankoslojna kromatografija te snimanje UV i IR spektara. Metodama identifikacije i karakterizacije korištenim u radu dokazano je da je, bez obzira na polazni materijal, izolirani spoj kofein. Ipak, najjednostavniji postupak izolacije kofeina je iz čaja. Sadržaj kofeina u čaju je najveći, a nije potrebno ni pročišćavanje izoliranog, sirovog kofeina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ani Radonić
(mentor)