Pregled bibliografske jedinice broj: 525589
Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca
Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki Fakultet, Split
CROSBI ID: 525589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca
(Isolation and characterization of ergosterol from baker yeast)
Autori
Marčeta, Tijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki Fakultet
Mjesto
Split
Datum
11.07
Godina
2011
Stranica
42
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
ergosterol; pekarski kvasac; izolacija; karakterizacija; UV; IR
(ergosterol; baker yeast; isolation; characterization; UV; IR)
Sažetak
U ovom radu izvršena je izolacija steroidnog spoja, mikosterola ergosterola. Opisani su načini i procedure izolacije te identifikacije ergosterola iz pekarskog kvasca u kojem se navedeni spoj nalazi u obliku slobodnog alkohola i esterski vezan pa se može izolirati jednostavnom ekstrakcijom s organskim otapalom. Kao organsko otapalo korišten je dietil-eter koji se po završetku ekstrakcije lako uklanja jednostavnom destilacijom zbog niske temeprature vrelišta. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog ergosterola korištene su analitičke metode navedene u literaturi: određivanje tališta, tankoslojna kromatografija, UV/VIS i IR spektroskopija te karakteristični kolorimetrijski testovi. Korištenim postupkom izolacije opisanim pod 2.3. relativno jednostavno se može dobiti čisti ergosterol koji se zatim može dokazati navedenim metodama identifikacije i karakterizacije željenog spoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ani Radonić
(mentor)