Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 525589

Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca


Marčeta, Tijana
Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki Fakultet, Split


CROSBI ID: 525589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca
(Isolation and characterization of ergosterol from baker yeast)

Autori
Marčeta, Tijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki Fakultet

Mjesto
Split

Datum
11.07

Godina
2011

Stranica
42

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
ergosterol; pekarski kvasac; izolacija; karakterizacija; UV; IR
(ergosterol; baker yeast; isolation; characterization; UV; IR)

Sažetak
U ovom radu izvršena je izolacija steroidnog spoja, mikosterola ergosterola. Opisani su načini i procedure izolacije te identifikacije ergosterola iz pekarskog kvasca u kojem se navedeni spoj nalazi u obliku slobodnog alkohola i esterski vezan pa se može izolirati jednostavnom ekstrakcijom s organskim otapalom. Kao organsko otapalo korišten je dietil-eter koji se po završetku ekstrakcije lako uklanja jednostavnom destilacijom zbog niske temeprature vrelišta. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog ergosterola korištene su analitičke metode navedene u literaturi: određivanje tališta, tankoslojna kromatografija, UV/VIS i IR spektroskopija te karakteristični kolorimetrijski testovi. Korištenim postupkom izolacije opisanim pod 2.3. relativno jednostavno se može dobiti čisti ergosterol koji se zatim može dokazati navedenim metodama identifikacije i karakterizacije željenog spoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marčeta, Tijana
Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki Fakultet, Split
Marčeta, T. (2011) 'Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki Fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}eta, Tijana}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {ergosterol, pekarski kvasac, izolacija, karakterizacija, UV, IR}, title = {Izolacija i karakterizacija ergosterola iz pekarskog kvasca}, keyword = {ergosterol, pekarski kvasac, izolacija, karakterizacija, UV, IR}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}eta, Tijana}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {ergosterol, baker yeast, isolation, characterization, UV, IR}, title = {Isolation and characterization of ergosterol from baker yeast}, keyword = {ergosterol, baker yeast, isolation, characterization, UV, IR}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font