Pregled bibliografske jedinice broj: 525579
Izolacija kolesterola iz žumanjka jaja
Izolacija kolesterola iz žumanjka jaja, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 525579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija kolesterola iz žumanjka jaja
(Isolation of cholesterol from egg yolk)
Autori
Dropulić, Borka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
14.09
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
kolesterol; žumanjak jaja; izolacija; karakterizacija; UV; IR
(cholesterol; egg yolk; isolation; characterisation; UV; IR)
Sažetak
U ovom radu izvršena je izolacija biološki najvažnijeg steroidnog spoja, zoosterola kolesterola iz žumanjca kokošjeg jaja. U žumanjcu se kolesterol nalazi kao slobodan alkohol i esterski vezan pa se može izolirati jednostavnom ekstrakcijom s organskim otapalima. U ovom slučaju izabran je aceton kao organsko otapalo koje selektivno ekstrahira lipidne spojeve iz žumanjca. Za identifikaciju i karakterizaciju izoliranog kolesterola korištene su metode i reakcije koje se najčešće navode u literaturi. To su: određivanje tališta, karakteristični kolorimetrijski testovi, tankoslojna kromatografija te snimanje UV- i IR-spektra. Metodama identifikacije i karakterizacije korištenim u ovom radu dokazano je da je izolirani spoj uistinu kolesterol te da se izolacijom opisanom pod 2.3. relativno jednostavno može dobiti vrlo čisti kolesterol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ani Radonić
(mentor)