Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 525561

Heterociklički aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksičnost


Jelekovac, Ana
Heterociklički aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksičnost, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 525561 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Heterociklički aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksičnost
(Heterocyclic aromatic amines in food - origin and toxicity)

Autori
Jelekovac, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2011

Stranica
31

Mentor
Kmetič, Ivana

Ključne riječi
heterociklički aromatski amini; procesiranje hrane; toksičnost; mutagenost; biomarkeri
(heterocyclic aromatic amines; food processing; toxicity; mutagenicity; biomarkers)

Sažetak
Heterociklički aromatski amini (HAA) su štetni spojevi koji nastaju tijekom termičkog procesiranja mesa, ribe i peradi. Do danas je otkriveno više od 20 HAA, a dijele se u dvije glavne skupine, pirolitičke HAA koji nastaju tijekom pirolize aminokiselina na temperaturama većim od 250ºC i aminoimidazo-azaarene, koji nastaju pri nižim temperaturama. HAA su se pokazali kao potencijalni mutageni u istraživanjima na bakterijama, genotoksični pri ispitivanjima na staničnim kulturama sisavaca i karcinogeni kod ispitivanja na eksperimentalnim životinjama. Zbog svakodnevne izloženosti ljudi ovim spojevima, brojne studije nastoje utvrditi zdravstveni rizik koji predstavljaju HAA te pokušavaju ustanoviti povezanost između unosa HAA putem hrane s rizikom nastanka tumora kod ljudi. Utvrđena je povezanost visokog unosa prženog mesa i povećanog rizika od nastanka tumora debelog crijeva, prostate i dojke. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razvili bolji biomarkeri i metode procjene izloženosti ljudi ovim spojevima te da se na taj način utvrdi njihova uloga u etiologiji ljudskih tumora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Kmetič (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelekovac, Ana
Heterociklički aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksičnost, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelekovac, A. (2011) 'Heterociklički aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksičnost', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelekovac, Ana}, year = {2011}, pages = {31}, keywords = {heterocikli\v{c}ki aromatski amini, procesiranje hrane, toksi\v{c}nost, mutagenost, biomarkeri}, title = {Heterocikli\v{c}ki aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksi\v{c}nost}, keyword = {heterocikli\v{c}ki aromatski amini, procesiranje hrane, toksi\v{c}nost, mutagenost, biomarkeri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelekovac, Ana}, year = {2011}, pages = {31}, keywords = {heterocyclic aromatic amines, food processing, toxicity, mutagenicity, biomarkers}, title = {Heterocyclic aromatic amines in food - origin and toxicity}, keyword = {heterocyclic aromatic amines, food processing, toxicity, mutagenicity, biomarkers}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font