Pregled bibliografske jedinice broj: 525561
Heterociklički aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksičnost
Heterociklički aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksičnost, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 525561 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Heterociklički aromatski amini u hrani - podrijetlo i toksičnost
(Heterocyclic aromatic amines in food - origin and toxicity)
Autori
Jelekovac, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
31
Mentor
Kmetič, Ivana
Ključne riječi
heterociklički aromatski amini; procesiranje hrane; toksičnost; mutagenost; biomarkeri
(heterocyclic aromatic amines; food processing; toxicity; mutagenicity; biomarkers)
Sažetak
Heterociklički aromatski amini (HAA) su štetni spojevi koji nastaju tijekom termičkog procesiranja mesa, ribe i peradi. Do danas je otkriveno više od 20 HAA, a dijele se u dvije glavne skupine, pirolitičke HAA koji nastaju tijekom pirolize aminokiselina na temperaturama većim od 250ºC i aminoimidazo-azaarene, koji nastaju pri nižim temperaturama. HAA su se pokazali kao potencijalni mutageni u istraživanjima na bakterijama, genotoksični pri ispitivanjima na staničnim kulturama sisavaca i karcinogeni kod ispitivanja na eksperimentalnim životinjama. Zbog svakodnevne izloženosti ljudi ovim spojevima, brojne studije nastoje utvrditi zdravstveni rizik koji predstavljaju HAA te pokušavaju ustanoviti povezanost između unosa HAA putem hrane s rizikom nastanka tumora kod ljudi. Utvrđena je povezanost visokog unosa prženog mesa i povećanog rizika od nastanka tumora debelog crijeva, prostate i dojke. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razvili bolji biomarkeri i metode procjene izloženosti ljudi ovim spojevima te da se na taj način utvrdi njihova uloga u etiologiji ljudskih tumora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Kmetič
(mentor)