Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 525540

Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva


Habschied, Kristina; Velić, Natalija; Tišma, Marina; Krstanović, Vinko
Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 3-4; 100-111 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 525540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva
(The effect of barley and wheat microflora on malt and beer quality)

Autori
Habschied, Kristina ; Velić, Natalija ; Tišma, Marina ; Krstanović, Vinko

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 6 (2011), 3-4; 100-111

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
ječam ; pšenica ; Fusarium ; slad ; sladovina ; pivo ; mikotoksini
(barley ; wheat ; Fusarium ; malt ; wort ; beer ; mycotoxins)

Sažetak
Mikroorganizmi (plijesni, kvasci i bakterije) koji se u velikom broju pojavljuju na ječmu i pšenici, sirovinama za proizvodnju slada, imaju značajan utjecaj na pokazatelje kakvoće konačnog proizvoda, slada. Posljedično, utječu i na kakvoću sladovine, odnosno piva. Iako su bakterije i kvasci dominantne vrste na ječmu i pšenici prije i nakon žetve, pravi problem predstavljaju plijesni zbog štetnih metabolita, koji utječu kako na zdravstvenu ispravnost sirovine, tako i na kakvoću samog slada. Plijesni od posebnog značaju pripadaju rodu Fusarium i nanose ekonomsku štetu cjelokupnoj industriji žitarica, te predstavljaju zdravstvenu prijetnju zdravlju ljudi i životinja zbog mikotoksina koje proizvode. Zbog svega navedenog, nužno je praćenje mikroflore tijekom cijelog proizvodnog lanca „ječam-pivo“ i suzbijanje proliferacije nepoželjnih mikroorganizama, prije i tijekom slađenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Habschied, Kristina; Velić, Natalija; Tišma, Marina; Krstanović, Vinko
Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 3-4; 100-111 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Habschied, K., Velić, N., Tišma, M. & Krstanović, V. (2011) Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (3-4), 100-111.
@article{article, author = {Habschied, Kristina and Veli\'{c}, Natalija and Ti\v{s}ma, Marina and Krstanovi\'{c}, Vinko}, year = {2011}, pages = {100-111}, keywords = {je\v{c}am, p\v{s}enica, Fusarium, slad, sladovina, pivo, mikotoksini}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {6}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Utjecaj mikroflore je\v{c}ma i p\v{s}enice na kakvo\'{c}u slada i piva}, keyword = {je\v{c}am, p\v{s}enica, Fusarium, slad, sladovina, pivo, mikotoksini} }
@article{article, author = {Habschied, Kristina and Veli\'{c}, Natalija and Ti\v{s}ma, Marina and Krstanovi\'{c}, Vinko}, year = {2011}, pages = {100-111}, keywords = {barley, wheat, Fusarium, malt, wort, beer, mycotoxins}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {6}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {The effect of barley and wheat microflora on malt and beer quality}, keyword = {barley, wheat, Fusarium, malt, wort, beer, mycotoxins} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font