Pregled bibliografske jedinice broj: 525540
Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva
Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 3-4; 100-111 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 525540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada
i piva
(The effect of barley and wheat microflora on malt
and beer quality)
Autori
Habschied, Kristina ; Velić, Natalija ; Tišma, Marina ; Krstanović, Vinko
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 6
(2011), 3-4;
100-111
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
ječam ; pšenica ; Fusarium ; slad ; sladovina ; pivo ; mikotoksini
(barley ; wheat ; Fusarium ; malt ; wort ; beer ; mycotoxins)
Sažetak
Mikroorganizmi (plijesni, kvasci i bakterije) koji se u velikom broju pojavljuju na ječmu i pšenici, sirovinama za proizvodnju slada, imaju značajan utjecaj na pokazatelje kakvoće konačnog proizvoda, slada. Posljedično, utječu i na kakvoću sladovine, odnosno piva. Iako su bakterije i kvasci dominantne vrste na ječmu i pšenici prije i nakon žetve, pravi problem predstavljaju plijesni zbog štetnih metabolita, koji utječu kako na zdravstvenu ispravnost sirovine, tako i na kakvoću samog slada. Plijesni od posebnog značaju pripadaju rodu Fusarium i nanose ekonomsku štetu cjelokupnoj industriji žitarica, te predstavljaju zdravstvenu prijetnju zdravlju ljudi i životinja zbog mikotoksina koje proizvode. Zbog svega navedenog, nužno je praćenje mikroflore tijekom cijelog proizvodnog lanca „ječam-pivo“ i suzbijanje proliferacije nepoželjnih mikroorganizama, prije i tijekom slađenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(autor)
Natalija Velić
(autor)
Marina Tišma
(autor)
Vinko Krstanović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts