Pregled bibliografske jedinice broj: 52521
Respiracijska funkcija i imunološki status radnica na preradi kakaovca i brašna
Respiracijska funkcija i imunološki status radnica na preradi kakaovca i brašna // Medica Jadartina, 30 (2000), 7-20 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 52521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Respiracijska funkcija i imunološki status radnica na preradi kakaovca i brašna
(Respiratory function and immunological status in cocoa and flour processing workers)
Autori
Žuškin, Eugenija ; Mustajbegović, Jadranka ; Kanceljak-Macan, Božica
Izvornik
Medica Jadartina (0351-0093) 30
(2000);
7-20
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kakaovac; brašno; respiracijski simptomi; ventilacijski kapacitet
(cocoa; flour; respiratory symptoms; ventilatory capacity)
Sažetak
Respiracijska funkcija i imunološki status ispitivani su u 40 radnica na preradi kakaovca i 53 radnice na preradi brašna, te u skupini 56 neizloženih radnica kao kontrola. Visoka prevalencija kroničnih respiracijskih simptoma i bolesti utvrđena je u izloženih radnica (prerada kakaovca: raspon 5.0% do 30%; prerada brašna: raspon 5,7% do 28,3%). Profesionalna astma utvrđena je u 2 radnice (5,0%) na preradi kakaovca i u 3 (5,7%) na preradi brašna. Učestalost gotovo svih kroničnih respiracijskih simptoma bila je viša u izloženih radnica u usporedbi s kontrolnom skupinom. U izloženih radnica utvrđena je i visoka prevalencija akutnih simptoma koji se razvijaju tijekom radne smjene; najviša učestalost utvrđena je za kašalj (kakaovac: 57,7%, brašno: 50,9%), te nadražaj očiju (kakaovac: 50,0%, brašno: 54,7%). Značajne akutne redukcije ventilacijskog kapaciteta tijekom radne smjene utvrđene su u izloženih radnica, osobito za protoke pri 50% i zadnjih 25% vitalnog kapaciteta na krivulji maksimalni ekspiracijski protok-volumen (FEF50, FEF25). U 93 izložene radnice učestalost kožnih testova na kakaovac (60,2%) bila je značajno viša od učestalosti pozitivnih kožnih testova na brašno (25,8%) (p<0,05). U radnica kontrolne skupine utvrđena je značajno niža učestalost pozitivnih kožnih testova na kakovac (4,6%) i brašno (12,3%) nego u izloženih radnica (p<0,01). Povišene vrijednsoti ukupnog imunoglobulina IgE utvrđene su u 17,5% radnica na preradi kakovca i 18,7% radnica na preradi brašna; niti jedna iz kontrolne skupine nije pokazivala povišenje IgE. Koncentracija zaprašenosti bila je znatno viša do preporučenih vrijednsoti za organske prašine. Naši podaci upućuju da zaposlenje na preradi kakaovca i brašna može značiti rizik za razvoj alergijske senzibilizacije i respiracijskih poremećaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- EMBASE CD-rom series
- Excerpta Medica