Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524934

Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira


Mesić, Željka; Cerjak, Marija
Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira // Mljekarstvo, 61 (2011), 3; 252-259 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 524934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira
(Producers' expectations about the impact of GIs on the competitiveness of Pag cheese)

Autori
Mesić, Željka ; Cerjak, Marija

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 61 (2011), 3; 252-259

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
zemljopisne oznake; Paški sir; očekivanja proizvođača; konkurentnost
(geographical indications; Pag cheese;)

Sažetak
Paški sir je jedan od najpoznatijih hrvatskih tradicijskih ovčjih sireva koji je zbog zadržavanja stoljetnog načina proizvodnje odavno zaštitni znak otoka Paga. Iako ima sve preduvjete, paški sir još uvijek nije zaštićen jednom od zemljopisnih oznaka prema važećem zakonu. Cilj ovog rada je bio ispitati poznaju li proizvođači paškog sira zemljopisne oznake (ZO), kako ih percipiraju te utvrditi njihova očekivanja o utjecaju ZO na povećanje konkurentnosti paškog sira Telefonsko ispitivanje je provedeno s 30 manjih proizvođača paškog sira. Rezultati istraživanja su pokazali da je 18 proizvođača samo djelomično upoznato sa zemljopisnim oznakama i koristima koje one nose. Veće znanje o ZO imaju obrazovaniji proizvođači i oni koji su članovi udruga ili kooperanti mljekara (P<0, 05). Iako većina ispitanika ima pozitivna očekivanje glede utjecaja ZO na konkurentnost paškog sira, pozitivnija očekivanja imaju proizvođači koji više znaju o ZO (P<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija

Napomena
Podaci iznijeti u ovom radu predstavljaju rezultate istraživanja provedenog za potrebe izrade magistarskog rada mr. sc. Željke Mesić.



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782223-2216 - Zadružno organiziranje u jačanju konkurentnosti obiteljske poljoprivrede (Mikuš, Ornella, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (autor)

Avatar Url Željka Mesić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Mesić, Željka; Cerjak, Marija
Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira // Mljekarstvo, 61 (2011), 3; 252-259 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Mesić, Ž. & Cerjak, M. (2011) Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira. Mljekarstvo, 61 (3), 252-259.
@article{article, author = {Mesi\'{c}, \v{Z}eljka and Cerjak, Marija}, year = {2011}, pages = {252-259}, keywords = {zemljopisne oznake, Pa\v{s}ki sir, o\v{c}ekivanja proizvo\dja\v{c}a, konkurentnost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {61}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {O\v{c}ekivanja proizvo\dja\v{c}a o utjecaju zemljopisnih oznaka na pove\'{c}anje konkurentnosti Pa\v{s}kog sira}, keyword = {zemljopisne oznake, Pa\v{s}ki sir, o\v{c}ekivanja proizvo\dja\v{c}a, konkurentnost} }
@article{article, author = {Mesi\'{c}, \v{Z}eljka and Cerjak, Marija}, year = {2011}, pages = {252-259}, keywords = {geographical indications, Pag cheese, }, journal = {Mljekarstvo}, volume = {61}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Producers' expectations about the impact of GIs on the competitiveness of Pag cheese}, keyword = {geographical indications, Pag cheese, } }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font