Pregled bibliografske jedinice broj: 524699
Ekstrakcija čvrsto-kapljevito
Ekstrakcija čvrsto-kapljevito, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 524699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija čvrsto-kapljevito
(Solid-liquid extraction)
Autori
Kozina, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2011
Stranica
37
Mentor
Sander, Aleksandra
Ključne riječi
ekstrakcija čvrsto – kapljevito; kofein; UV/Vis spektrofotometrija
(caffeine; solid-liquid extraction; UV/Vis spectrophotometry)
Sažetak
Ekstrakcija čvrsto-kapljevito uključuje prijenos topljivih tvari iz unutrašnjosti čvrstog materijala u otapalo. Proces se najčešće koristi se u prehrambenoj industriji za ekstrakciju ulja iz kokosa, soje, palme, kikirikija, suncokreta, u pripremi kave, u metalurškoj industriji za ekstrakciju plemenitih metala, bakra, urana, i drugih spojeva iz rude, za mikrobiološku separaciju teških metala iz metalurškog otpada. S ciljem istraživanja utjecaja temperature na ekstrakciju čvrsto-kapljevito, odabran je dvofazni sustav kava – voda. Koncentracija ekstrahiranog kofeina mjerena je UV/Vis spektrofotometrom. UV/Vis spektar čistog kofeina poklapa se s literaturnim podacima. Sukladno Lambert – Beerovom zakonu apsorbancija je mjerena pri valnoj duljini od 272, 9 nm. S porastom temperature povećava se koncentracija kofeina u vodenoj otopini, pri čemu je koncentracija kofeina ekstrahiranog iz Franck kave veća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Aleksandra Sander
(mentor)