Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524624

In vitro ispitivanje probiotičkih svojstava autohtonih bakterija mliječne kiseline


Zarić, Eva
In vitro ispitivanje probiotičkih svojstava autohtonih bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 524624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vitro ispitivanje probiotičkih svojstava autohtonih bakterija mliječne kiseline
(In vitro investigation of the probiotic properties of autochthonous lactic acid bacteria)

Autori
Zarić, Eva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.05

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
autohtoni izolati bakterija mliječne kiseline; adhezija; antimikrobno djelovanje; Caco-2 epitelne stanice; probiotičke starter kulture; Salmonella enterica s. Typhimurium FP1
(adhesion; antimicrobial activity; autochthonous lactic acid bacteria; Caco-2 epithelial cells; probiotic starter cultures; Salmonella enterica s. Typhimurium FP1)

Sažetak
Provedena je karakterizacija pojedinih sojeva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), izoliranih iz tradicionalno proizvedenog sira u salamuri, kao probiotičkih starter kultura. Iz svježeg sira odabrano je 19 različitih autohtonih izolata koji su identificirani kao predstavnici BMK, te su provedena istraživanja probiotičkog koncepta. Kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije, ispitana je i osjetljivost autohtonih izolata BMK na različite skupine antibiotika. Autohtoni izolati BMK su osjetljivi na ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju. Uspješno preživljavanje u gastrointestinalnom traktu (GIT) jedan je od glavnih kriterija pri izboru probiotika. Ispitano je preživljavanje autohtonih izolata BMK u simuliranim uvjetima GIT. Većina autohtonih izolata BMK podnosi nepovoljne uvjete GIT in vitro, a osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti želučanog soka 2, 5, pokazali su bakterijski sojevi: BGGO11-3, BGGO11-47, te BGAL 1-1, BGAL 1-5, BGAL1-39, BGLE 1-14 i BGLE 1-16. Adhezija na površinu epitelnih stanica je bitan preduvjet za kolonizaciju probiotičkih sojeva u GIT jer omogućava dugotrajnije djelovanje probiotičkih bakterija na crijevnu mikrofloru i imunološki sustav domaćina, te spriječava kolonizaciju nepoželjnih patogenih bakterija. Ispitana je stoga i adhezija autohtonih izolata BMK na Caco-2 epitelne stanice. Prema dobivenim rezultatima, adhezija sojeva BGG07-25 i BGG011-17 pokazala se najuspješnom. Ispitana je i antimikrobna aktivnost supernatanata kultura autohtonih izolata prema bakteriji Salmonella enterica s. Typhimurium FP1. Inhibicijsko djelovanje autohtonih izolata BMK prema S. Typhimurium FP1 osobito je bilo izraženo kada je pH vrijednost supernatanta kulture bila u kiselom području, dok su supernatanti kultura, autohtonih izolata BGAL1-1, BGAL1-14, BGAL1-39 i BGLE1-6 uspješno inhibirali rast S. Typhimurium FP1 i kada je pH vrijednost supernatanta kulture podešena na 6, 5, odnosno kada je uklonjen inhibicijsku učinak mliječne kiseline, što može upućivati na bakteriocinsku aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zarić, Eva
In vitro ispitivanje probiotičkih svojstava autohtonih bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zarić, E. (2011) 'In vitro ispitivanje probiotičkih svojstava autohtonih bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zari\'{c}, Eva}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {autohtoni izolati bakterija mlije\v{c}ne kiseline, adhezija, antimikrobno djelovanje, Caco-2 epitelne stanice, probioti\v{c}ke starter kulture, Salmonella enterica s. Typhimurium FP1}, title = {In vitro ispitivanje probioti\v{c}kih svojstava autohtonih bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {autohtoni izolati bakterija mlije\v{c}ne kiseline, adhezija, antimikrobno djelovanje, Caco-2 epitelne stanice, probioti\v{c}ke starter kulture, Salmonella enterica s. Typhimurium FP1}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zari\'{c}, Eva}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {adhesion, antimicrobial activity, autochthonous lactic acid bacteria, Caco-2 epithelial cells, probiotic starter cultures, Salmonella enterica s. Typhimurium FP1}, title = {In vitro investigation of the probiotic properties of autochthonous lactic acid bacteria}, keyword = {adhesion, antimicrobial activity, autochthonous lactic acid bacteria, Caco-2 epithelial cells, probiotic starter cultures, Salmonella enterica s. Typhimurium FP1}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font