Pregled bibliografske jedinice broj: 524624
In vitro ispitivanje probiotičkih svojstava autohtonih bakterija mliječne kiseline
In vitro ispitivanje probiotičkih svojstava autohtonih bakterija mliječne kiseline, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 524624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro ispitivanje probiotičkih svojstava autohtonih bakterija mliječne kiseline
(In vitro investigation of the probiotic properties of autochthonous lactic acid bacteria)
Autori
Zarić, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.05
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
autohtoni izolati bakterija mliječne kiseline; adhezija; antimikrobno djelovanje; Caco-2 epitelne stanice; probiotičke starter kulture; Salmonella enterica s. Typhimurium FP1
(adhesion; antimicrobial activity; autochthonous lactic acid bacteria; Caco-2 epithelial cells; probiotic starter cultures; Salmonella enterica s. Typhimurium FP1)
Sažetak
Provedena je karakterizacija pojedinih sojeva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), izoliranih iz tradicionalno proizvedenog sira u salamuri, kao probiotičkih starter kultura. Iz svježeg sira odabrano je 19 različitih autohtonih izolata koji su identificirani kao predstavnici BMK, te su provedena istraživanja probiotičkog koncepta. Kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije, ispitana je i osjetljivost autohtonih izolata BMK na različite skupine antibiotika. Autohtoni izolati BMK su osjetljivi na ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju. Uspješno preživljavanje u gastrointestinalnom traktu (GIT) jedan je od glavnih kriterija pri izboru probiotika. Ispitano je preživljavanje autohtonih izolata BMK u simuliranim uvjetima GIT. Većina autohtonih izolata BMK podnosi nepovoljne uvjete GIT in vitro, a osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti želučanog soka 2, 5, pokazali su bakterijski sojevi: BGGO11-3, BGGO11-47, te BGAL 1-1, BGAL 1-5, BGAL1-39, BGLE 1-14 i BGLE 1-16. Adhezija na površinu epitelnih stanica je bitan preduvjet za kolonizaciju probiotičkih sojeva u GIT jer omogućava dugotrajnije djelovanje probiotičkih bakterija na crijevnu mikrofloru i imunološki sustav domaćina, te spriječava kolonizaciju nepoželjnih patogenih bakterija. Ispitana je stoga i adhezija autohtonih izolata BMK na Caco-2 epitelne stanice. Prema dobivenim rezultatima, adhezija sojeva BGG07-25 i BGG011-17 pokazala se najuspješnom. Ispitana je i antimikrobna aktivnost supernatanata kultura autohtonih izolata prema bakteriji Salmonella enterica s. Typhimurium FP1. Inhibicijsko djelovanje autohtonih izolata BMK prema S. Typhimurium FP1 osobito je bilo izraženo kada je pH vrijednost supernatanta kulture bila u kiselom području, dok su supernatanti kultura, autohtonih izolata BGAL1-1, BGAL1-14, BGAL1-39 i BGLE1-6 uspješno inhibirali rast S. Typhimurium FP1 i kada je pH vrijednost supernatanta kulture podešena na 6, 5, odnosno kada je uklonjen inhibicijsku učinak mliječne kiseline, što može upućivati na bakteriocinsku aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)