Pregled bibliografske jedinice broj: 524532
Značajke plodova lokalnih tipova trešnje
Značajke plodova lokalnih tipova trešnje, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 524532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značajke plodova lokalnih tipova trešnje
(Features of local types of sweet cherries)
Autori
Ivković, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2011
Stranica
17
Mentor
Gadže, Jelena
Ključne riječi
trešnja; lokalni tipovi; vrijeme cvatnje; vrijeme dozrijevanja
(sweet cherry; local type; flowering time; ripening time)
Sažetak
Iako Hrvatska ima povoljne agroekološke uvjete za uzgoj trešnje, ona je bez razloga zapostavljena voćna vrsta. Jedan od razloga je i slabo poznavanje autohtonih sorata i lokalnih tipova trešnje. U posljednjih nekoliko godina uzgoj trešnje doživljava veliku ekspanziju u razvijenim zemljama pa je upravo odabir odgovarajućih sorata od velike važnosti. U nasadu trešnje Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta provedeno je istraživanje na 18 lokalnih tipova trešnje. Istraživanjem je praćeno vrijeme cvatnje i vrijeme dozrijevanja plodova trešnje na podlozi Gisela 5, te pomološke osobine plodova. Dobiveni rezultati pokazuju da sorte Klapšec- svijetla (10, 86 g) i Drkulec (9, 64 g) imaju najveću masu, a najmanju masu ploda imala je Dubrava crna (1, 72 g).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jelena Gadže
(mentor)