Pregled bibliografske jedinice broj: 524418
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 524418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound on degree of homogenization and physical properties of soybean, cow, sheep and goat milk)
Autori
Bosiljkov, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2011
Stranica
149
Mentor
Tripalo, Branko
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; homogenizacija; fizikalna svojstva; emulzije; varijanca
(high intensity ultrasound; homogenization; physical properties; emulsion; variance)
Sažetak
U ovom radu ispitivanja su provedena na uzorcima sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka ultrazvučnim procesorom od 100 W (30 kHz) i 400 W (24 kHz) pri različitim vrijednostima amplitude, vremena obrade i ciklusa, sa sondama različitog promjera. Nakon obrade mjerene su vrijednosti temperature, gustoće, pH – vrijednosti, prividne viskoznosti, apsorbancije (500 nm) i apsorbancije (nakon 24h). Iz izmjerenih vrijednosti apsorbancije izračunate su vrijednosti indeksa stabilnosti emulzije. Stupanj homogenizacije uzoraka mlijeka prikazani su vrijednošću varijance dok je raspodjela veličine masnih globula prikazana Log – N raspodjelom. Prikazan je i utjecaj procesnih parametara na parametre deskriptivne statistike. Statistička analiza dobivenih rezultata pokazuje utjecaj svih procesnih parametara na promjenu svih promatranih fizikalnih svojstava kao i na promjenu parametara deskriptivne statistike uzoraka mlijeka. Optimalna raspodjela veličine masnih globula u rasponu od 0, 3 – 5 μm postiže se pri nižim vrijednostima procesnih parametara pri čemu se dobivaju stabilne emulzije kroz duži vremenski period.
Izvorni jezik
Hrvatski