Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524418

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka


Bosiljkov, Tomislav
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 524418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound on degree of homogenization and physical properties of soybean, cow, sheep and goat milk)

Autori
Bosiljkov, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2011

Stranica
149

Mentor
Tripalo, Branko

Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; homogenizacija; fizikalna svojstva; emulzije; varijanca
(high intensity ultrasound; homogenization; physical properties; emulsion; variance)

Sažetak
U ovom radu ispitivanja su provedena na uzorcima sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka ultrazvučnim procesorom od 100 W (30 kHz) i 400 W (24 kHz) pri različitim vrijednostima amplitude, vremena obrade i ciklusa, sa sondama različitog promjera. Nakon obrade mjerene su vrijednosti temperature, gustoće, pH – vrijednosti, prividne viskoznosti, apsorbancije (500 nm) i apsorbancije (nakon 24h). Iz izmjerenih vrijednosti apsorbancije izračunate su vrijednosti indeksa stabilnosti emulzije. Stupanj homogenizacije uzoraka mlijeka prikazani su vrijednošću varijance dok je raspodjela veličine masnih globula prikazana Log – N raspodjelom. Prikazan je i utjecaj procesnih parametara na parametre deskriptivne statistike. Statistička analiza dobivenih rezultata pokazuje utjecaj svih procesnih parametara na promjenu svih promatranih fizikalnih svojstava kao i na promjenu parametara deskriptivne statistike uzoraka mlijeka. Optimalna raspodjela veličine masnih globula u rasponu od 0, 3 – 5 μm postiže se pri nižim vrijednostima procesnih parametara pri čemu se dobivaju stabilne emulzije kroz duži vremenski period.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Branko Tripalo (mentor)

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bosiljkov, Tomislav
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bosiljkov, T. (2011) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosiljkov, Tomislav}, year = {2011}, pages = {149}, keywords = {ultrazvuk visokog intenziteta, homogenizacija, fizikalna svojstva, emulzije, varijanca}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva sojinog, kravljeg, ov\v{c}jeg i kozjeg mlijeka}, keyword = {ultrazvuk visokog intenziteta, homogenizacija, fizikalna svojstva, emulzije, varijanca}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosiljkov, Tomislav}, year = {2011}, pages = {149}, keywords = {high intensity ultrasound, homogenization, physical properties, emulsion, variance}, title = {Influence of high intensity ultrasound on degree of homogenization and physical properties of soybean, cow, sheep and goat milk}, keyword = {high intensity ultrasound, homogenization, physical properties, emulsion, variance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font